Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, ακόμη και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ψήφισμα που υιοθέτησε με πλειοψηφία το ΕΛΚ το οποίο είχαν καταθέσει τα μέλη από τις χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ.
Στο ψήφισμα με τίτλο «Kαταδικάζοντας τον ολοκληρωτικό κομμουνισμό» προωθείται ο αποκλεισμός των πρώην κομμουνιστών από τις νέες χώρες της Ε.Ε. σε ευρωπαϊκές πολιτικές θέσεις και αξιώματα.
Υποστηρίζεται ότι οι πρώην κομμουνιστές «μετείχαν σε υπηρεσίες καταστολής και είχαν εμπλακεί σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ακόμη επιχειρείται να εξισωθεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό με το επιχείρημα ότι «ο εικοστός αιώνας γνώρισε δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα εξίσου απάνθρωπα, τον κομμουνισμό και το ναζισμό, τα οποία προκάλεσαν εκατομμύρια θύματα».
Σύμφωνα με το ψήφισμα, «ενώ τα εγκλήματα του ναζισμού αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών και καταδίκης των ενόχων, δεν συνέβη το ίδιο μετά την πτώση του κομμουνισμού». Οπως έγινε γνωστό, τo εν λόγω ψήφισμα καταψηφίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και τη Νέα Δημοκρατία με το επιχείρημα ότι υιοθετούνται ακραίες θέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή γράφονται τέτοιες απόψεις. Το 1997 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα ογκώδες βιβλίο, «Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού», γραμμένο από αριστερούς κυρίως γάλλους διανοουμένους, που πάνω-κάτω υποστήριζε τα ίδια με αυτά που περιέχονται στο ψήφισμα.
Σαφώς τα γκουλάγκ και οι άλλοι καρποί του σοβιετικού «παραδείσου» διαψεύδουν τον μύθο περί ανθρωπισμού ή δημοκρατικότητας της κομμουνιστικής πρακτικής και επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τη φύση του καθεστώτος.
Αλλά άλλο η πρακτική, άλλο η αντίθεση στο δόγμα, στην πολιτική, στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει ο κομμουνισμός, κι άλλο μια αντιπνευματική εχθρότητα προς οτιδήποτε είχε σχέση με την Αριστερά.
Είναι κατανοητές οι απογοητεύσεις στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Αλλά
η απογοήτευση μπορεί να προβληματίζει γόνιμα. Γιατί με τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές (αποκλεισμός των πρώην κομμουνιστών από ευρωπαϊκές πολιτικές θέσεις και αξιώματα) δεν κινδυνεύει η δημοκρατία αλλά μάλλον οι ίδιοι.