Ισπανία: Στο 47% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 09:29
UPD:10:27
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική έχει την πιο ισχυρή παρουσία στην Ισπανία, με ποσοστό 22,5 τοις εκατό.

A- A A+

Η Ισπανία παράγει την πλειοψηφία της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού φορέα ενέργειας.

Για το μήνα Μάρτιο, η παραγωγή ηλεκτρισμού της Ισπανίας προήλθε από τεχνολογίες που δεν παράγουν εκπομπές άνθρακα σε ποσοστό 70,8 τοις εκατό. Συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούσε ποσοστό 47 τοις εκατό, και στην πυρηνική ενέργεια 23,8 τοις εκατό.

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική έχει την πιο ισχυρή παρουσία στην Ισπανία, με ποσοστό 22,5 τοις εκατό, σχεδόν ισοδύναμο με αυτό της πυρηνικής ενέργειας για το μήνα Μάρτιο, αν και συνήθως είναι ακόμα υψηλότερη.

Η Ισπανία κατέχει ηγετική θέση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών, ούσα η πρώτη χώρα του κόσμου που βασίστηκε στον άνεμο ως την κορυφαία πηγή ενέργειάς της για έναν ολόκληρο χρόνο. Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό της αιολικής ενέργειας στο 40 τοις εκατό ως το 2020.

Παρ’ όλα αυτά, η πορεία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία είχε και αρνητικές συνέπειες. Οι επιθετικοί στόχοι της χώρας βοηθήθηκαν με μεγάλες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 2013 το τιμολογιακό έλλειμμα της Ισπανίας είχε δημιουργήσει ένα σωρευτικό χρέος περίπου 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τότε, όμως, η χώρα μείωσε σημαντικά τις επιδοτήσεις της, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους πίσω στις ίδιες τις ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων έλαβαν χώρα το περασμένο καλοκαίρι, και από τότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη εφάμιλλη του παρελθόντος, με την εξαίρεση του μικρού νησιού Ελ Ιέρο, το οποίο πλησιάζει τον στόχο του να τροφοδοτείται με ενέργεια αποκλειστικά από τον άνεμο και το νερό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή