ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικό «μασάζ» για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 07:23
UPD:09:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Σε μια σύντομη συνεδρίαση -σε σχέση με την προηγούμενη μαραθώνια διάρκειας δέκα ωρών- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, ενημέρωσαν χθες τους βουλευτές για την πορεία της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές και για τις επισκέψεις σε Μόσχα και Πεκίνο.

Η συνεδρίαση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αφού μετά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, υπήρξε γκρίνια εντός της Κ.Ο. για το γεγονός ότι μαθαίνουν οι βουλευτές τις μεταρρυθμίσεις από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αρκετές φορές για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά για το γεγονός ότι μετά και την προσθήκη και νέων μεταρρυθμίσεων το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος για το 2015 έφτασε ακόμη και στα 6 δισ. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι το 1,2% με 1,5% και ο,τιδήποτε παραπάνω προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων προορίζεται για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Γι' αυτή καθεαυτή τη διαπραγμάτευση ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσδοκά το «σπάσιμο» της συμφωνίας ώστε το κάθε κομμάτι της να συνοδεύεται και με την αποδέσμευση μέρους της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κίνα, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις αναπτυξιακές προοπτικές, που τρέφει η κυβέρνηση στο «άνοιγμα» προς Μόσχα και Πεκίνο, επιχειρώντας να «εκμεταλλευθεί» την γεωπολιτική θέση της χώρας. Για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, η οποία θα προετοιμάσει και το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή