Ν.Δ. για «λίστα Βαρουφάκη»: Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση υπέγραψε παράταση του μνημονίου

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:46
UPD:03/04/2015 01:10
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

«Αποδείχτηκε τελικά με το «e-mail Βαρουφάκη», ότι τα ψέματα του κ. Τσίπρα θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

A- A A+

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνουν πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη δημοσίευση του ελληνικού πακέτου μέτρων.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για «απαξίωση» του Κοινοβουλίου, ορμώμενες από την συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα όπου ο Πρωθυπουργός «δεν ενημέρωσε για καμία από τις προτάσεις», με τον ελληνικό λαό να μαθαίνει από «διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης» τι περιέχει η λίστα μέτρων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιβεβαιώνεται από τη διαρροή της λίστας πως η κυβέρνηση υπέγραψε την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του μνημονίου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, αλλά και ότι τώρα στέλνει μέτρα προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση της τελευταίας επιθεώρησης του ισχύοντος Προγράμματος από την Τρόικα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για διγλωσσία, καλώντας τη να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., με το «e-mail Βαρουφάκη ο ελληνικός λαός πληροφορείται ότι οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται και η οικονομική ανάπτυξη «ψαλιδίζεται», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ από 2,9% που προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015, περιορίζεται στο 1,4% στις νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, αντίθετα με τις διαρροές της κυβέρνησης ότι θα περιοριζόταν στο 1,5% του ΑΕΠ, ή και χαμηλότερα.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρώτη φορά και αντίθετα απ’ ό,τι έλεγε ως τώρα, ότι ο στόχος θα είναι τουλάχιστον ο στόχος του Μνημονίου (3%), καθώς η ίδια προτίθεται να λάβει μέτρα που θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη υψηλότερα, από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνεχίζοντας, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για «ενσυνείδητα ψέματα που δεν έχουν τελειωμό», υπογραμμίζοντας ότι την στιγμή που έλεγε στη Βουλή των Ελλήνων ότι «παρέλαβε άδεια ταμεία» και «ταμειακό έλλειμμα 2,5 δις ευρώ», στο «e-mail Βαρουφάκη» η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάλυψε τις ταμειακές της ανάγκες που προέκυψαν από την υστέρηση εσόδων και τη συναφή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Που είναι λοιπόν τα δήθεν “άδεια ταμεία” που βρήκε ο κ. Τσίπρας;», διερωτάται η Ν.Δ.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «δαιμονοποίησε» το «e-mail Χαρδούβελη», ενώ τώρα το αντιγράφει.

Ενδεικτικά, όπως διαρρέει η Ν.Δ. «η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, από τον καπνό έως το ΦΠΑ, η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις τριγωνικές συναλλαγές με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής απόδειξης των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και της «λοταρίας ΦΠΑ» για τη μείωση της παραοικονομίας, η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η εισαγωγή του «περιουσιολογίου», η προώθηση διαφανούς διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με συνακόλουθη αύξηση εσόδων, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, είναι όλα προτάσεις στο e-mail Χαρδούβελη».

Οι ίδιες πηγές παρατηρούν ότι στις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά δεν περιλαμβάνονταν «υφεσιακά μέτρα που τώρα υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, όπως η αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων π.χ. για ιατρικές δαπάνες.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «αμφιλεγόμενα» μέτρα όπως η κατασκευή ενός ολόκληρου δικτύου παρακολούθησης μέσω καμερών, για «νεφελώδη μέτρα», όπως η αφηρημένη «εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία», αλλά και για μέτρα λεηλάτησης του Πράσινου Ταμείου.

«Τελικά, ο κ. Τσίπρας, ενώ έλεγε ότι δεν θέλει μνημόνιο, υπέγραψε την παράταση του μνημονίου, χωρίς να πάρει χρήματα. Έχασε πολύτιμο χρόνο, προκάλεσε χρηματοπιστωτική ασφυξία και «στράγγιξε» τη ρευστότητα από την οικονομία για τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του Δημοσίου. Και, με την εξαίρεση μισθών και συντάξεων, έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

«Αποδείχτηκε τελικά με το «e-mail Βαρουφάκη», ότι τα ψέματα του κ. Τσίπρα θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας», καταλήγουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή