Ιράν: Χάρη δόθηκε στην Ιρανοβρετανή που διεκδικούσε να βλέπουν και οι γυναίκες αθλητικούς αγώνες

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:00
UPD:18:01
change.org

Η νεαρή δικηγόρος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση τον Νοέμβριο, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της απόφασης του εφετείου.

A- A A+

Χάρη έλαβε η 25χρονη Ιρανοβρετανή δικηγόρος, η οποία φυλακίστηκε πέρυσι στην Τεχεράνη διότι είχε λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία εναντίον των απαγορεύσεων για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση αθλητικών διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν άνδρες, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

Η Γοντσέχ Γαβαμί συνελήφθη την 20ή Ιουνίου 2014 έξω από το στάδιο Αζαντί της Τεχεράνης, όπου μαζί με άλλα άτομα απαιτούσαν να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του Ιράν και της Ιταλίας.

Η νεαρή δικηγόρος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση τον Νοέμβριο, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της απόφασης του εφετείου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της έκανε δύο φορές απεργία πείνας για να καταγγείλει την άδικη φυλάκισή της.

«Χαιρετίζουμε τα νέα ότι η Γοντσέχ Γαβαμί έλαβε χάρη από το εφετείο του Ιράν, αν και ανησυχούμε ότι εξακολουθεί να της απαγορεύεται να ταξιδέψει», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και παραμένουμε σε επαφή με την οικογένεια της», πρόσθεσε.

Ο λογαριασμός του Twitter που είναι στο όνομα του αδελφού της κ. Γοντσέχ, Ιμάν και μια σελίδα στο Facebook με την ονομασία Free Ghoncheh Ghavami ανέφεραν την Τρίτη ότι οι κατηγορίες εναντίον της 25χρονης αποσύρθηκαν.

«Η Γοντσέχ δεν θα χρειαστεί να περάσει ούτε μία ημέρα ακόμη, ούτε μία ώρα στη φυλακή. Η αβεβαιότητα του φθινοπώρου και τα σκοτεινά σύννεφα του χειμώνα πέρασαν. Και ο ήλιος λάμπει και πάλι πάνω στην οικογένειά μου», ανέφερε ο Ιμάν Γαβαμί στη σελίδα του στο Facebook.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι οι αλλοδαπές γυναίκες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες βόλεϊ ανδρών όταν η χώρα φιλοξενήσει διεθνές πρωτάθλημα αργότερα μέσα στο 2015, όμως πρόσθεσαν ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση για τις Ιρανές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή