Δ. Αμνηστία: Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ιρακινό στρατό στο Τικρίτ

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 16:54
UPD:16:56
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών και αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έθεσαν την Τρίτη υπό τον έλεγχό τους την πόλη, την οποία είχε καταλάβει πριν 10 μήνες το Ισλαμικό Κράτος.

A- A A+

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες φέρονται να διέπραξαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι σιίτες πολιτοφύλακες σύμμαχοί τους (που οργανώνονται με τη βοήθεια του Ιράν) κατά την επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις σε μεγάλη κλίμακα, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή γύρω από την Τικρίτ», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ντονατέλα Ροβέρα.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών και αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έθεσαν την Τρίτη υπό τον έλεγχό τους την πόλη, την οποία είχε καταλάβει πριν 10 μήνες το Ισλαμικό Κράτος.

Η επιχείρηση, η πιο σημαντική εναντίον των τζιχαντιστών, θεωρείτο τεστ για την ικανότητα των πολιτοφυλακών, στις οποίες υπερισχύουν οι σιίτες, να ανακαταλάβουν τη σουνιτική πόλη χωρίς να προχωρήσουν σε πράξεις εκδίκησης εναντίον του τοπικού πληθυσμού.

«Ερευνούμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλος αριθμός κατοίκων αιχμαλωτίστηκαν στις αρχές Μαρτίου χωρίς να έχουμε ακόμη νέα τους και άλλες που κάνουν λόγο για επιθέσεις εναντίον κατοικιών ή καταστημάτων πολιτών που καταστράφηκαν με εκρηκτικά ή πυρπολήθηκαν αφού λεηλατήθηκαν από τους πολιτοφύλακες», εξήγησε η κ. Ροβέρα.

Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχουν επίσης πληροφορίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ανδρών που ίσως να συμμετείχαν σε μάχες, οι οποίοι όμως φονεύθηκαν μετά την αιχμαλωσία τους, όταν πλέον δεν πολεμούσαν».

Η ιρακινή κυβέρνηση, ο ΟΗΕ και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα διάπραξης ωμοτήτων στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στο Ιράκ οι σιίτες μουσουλμάνοι πλειοψηφούν των σουνιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία των μουσουλμάνων στον πλανήτη.

Σιιτικές πλειοψηφίες υπάρχουν ακόμη στο Ιράν, «Μέκκα» του σιιτικού Ισλάμ, στο Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία και στο Μπαχρέιν, σουλτανάτο του Κόλπου, του οποίου όμως η βασιλική οικογένεια είναι σουνιτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή