Κλειστό το αμερικανικό προξενείο για λόγους ασφαλείας

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 12:02
UPD:12:11
A- A A+

Κλειστό παραμένει σήμερα το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας ενός τηλεφωνήματος που έγινε χθες στις αστυνομικές αρχές της πόλης με το οποίο ο άγνωστος απείλησε για επικείμενο χτύπημα.

Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «απο πάρα πολύ σοβαρό, εως πάρα πολύ αστείο».

Ο ίδιος προσθεσε ότι ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες ένα τέτοιο τηλεφώνημα να μην αξιολογείτο και να κατατασσόταν στα συνήθη τηλεφωνήματα που γίνονται κατά καιρούς στην αστυνομία, όμως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί και προσεκτικοί».

Διπλωματκή πηγή, εξάλλου, σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ενέργεια των ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους ως μια «υπερευαίσθητη αντίδραση», λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί γύρω από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικές αρχές αύξησαν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω απο το κτίρο του προξενείου που στεγάζεται στον όγδοο όροφο του εμπορικού κέντρου στην οδό Τσιμσκή.

Μετά τον πόλεμο του Ιρακ στην είσοδο του εμπορικού κέντρου σταθμεύει μονίμως μια κλούβα με ένοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, στους ορόφους του κτιρίου γίνονται εξονυχιστκοί έλεγχοι στους πολίτες από ιδιωτικούς αστυνομικούς ενω άντρες της ασφάλειας με πολιτική περιβολή περιπολούν στην περιοχή.

Η μεταφορά του προξενείου από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, όπου στεγαζόταν επί δεκαετίες, στον εμπορικό κέντρο έγινε και για λόγους ασφαλείας πριν απο τρία χρόνια, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον επίδοξο τρομοκράτη να το προσεγγίσει.

Σημειώνεται πάντως οτι διαρκούντων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, είχε συλληφθεί σε μικρή απόσταση απο το προξενέιο των ΗΠΑ, που στεγαζόταν ακόμα στην παραλιακή λεωφόρο, μια νεαρή κοπέλα η οποία κατείχε έναν εμπρηστικό μηχανισμό τον οποίο σχεδίαζε να πετάξει στον αυλόγυρο του κτιρίου.

Η νεαρή, οι συγγενείς της οποίας υποστήριξαν ότι υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης που απο την πλευρά των ΗΠΑ θεωρήθηκε πολύ μικρή με αποτέλεσμα να υπάρξει δημόσια παρέμβαση του τότε πρεσβευτή της στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπέρνς.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή