Τουρκία: Αστυνομικές επιδρομές κατά κύκλων της Άκρας Αριστεράς

Στην Κωνσταντινούπολη
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 12:10
UPD:12:11
EPA/SEDAT SUNA

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται την επομένη της επίθεσης εναντίον του γενικού αρχηγείου της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη από δύο ενόπλους.

A- A A+

Σε 10 συλλήψεις στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στη συνοικία Οκμεϊντάνι, η οποία αποτελεί εστία της Άκρας Αριστεράς, προχώρησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης τα χαράματα , έπειτα από δύο φονικές επιθέσεις που αποδίδονται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Πολλές δεκάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν εφόδους σε κέντρα που συνδέονται με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKP-C), εκτός νόμου οργάνωση η οποία από τη δεκαετία του 1990 έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες ένοπλες επιθέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Η συνοικία Οκμεϊντάνι, κοντά στον Κεράτιο Κόλπο στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, θεωρείται εστία του κουρδικού ακτιβισμού και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στη συνοικία αυτή ο έφηβος Μπερκίν Ελβάν είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013. Ο Ελβάν υπέκυψε τον Μάρτιο του 2014, αφού παρέμεινε σε παρατεταμένο κώμα 269 ημέρες και έγινε το σύμβολο της αντίστασης στο ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς και ειδικότερα στην ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται την επομένη της επίθεσης εναντίον του γενικού αρχηγείου της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη από δύο ενόπλους, η μία εκ των οποίων γυναίκα, που σχετίζονταν με το DHKP-C. Η γυναίκα, η οποία έφερε αυτόματο όπλο και δύο χειροβομβίδες, σκοτώθηκε από την αστυνομία και ο συνεργός της τραυματίσθηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η γυναίκα ήταν γνωστή στις αστυνομικές υπηρεσίες, ονομαζόταν Ελίφ Σουλτάν Κασέμ και ήταν χρόνια μέλος του DHKP-C.

Την προηγουμένη, δύο ένοπλα μέλη του DHKP-C κράτησαν όμηρο για πολλές ώρες στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν. Η επέμβαση της αστυνομίας κατέληξε στο θάνατο των δύο ενόπλων και του δικαστικού, σε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν διευκρινισθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή