Υπέρ του σχεδίου Σαρόν φέρεται η κυβέρνηση Μπους

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους New York Times
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 12:43
A- A A+

Η κυβέρνηση Μπους αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να υποστηρίξει το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για μονομερή διαχωρισμό με τους Παλαιστίνιους, που προβλέπει την εκκένωση των περισσότερων εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «New York Times».

Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον ''εξετάζει από κοντά'' το σχέδιο και ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα στείλει την ερχόμενη εβδομάδα τρεις ανώτατους αξιωματούχους στο Ισραήλ για να εξετάσουν σειρά θεμάτων πριν από τη λήψη της τελικής του απόφασης.

Ωστόσο ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν θετική αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο.

Μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσηλωθεί στον ''οδικό χάρτη'' για τη διευθέτηση της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης , ο οποίος προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο ισραηλινό κράτος. Η Ουάσινγκτον θεωρούσε μέχρι σήμερα ότι δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή παρά έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι οποίες θα επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Aμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία ότι το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα σημάνει ντε φάκτο την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα είχαν ως στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η αποδοχή του σχεδίου Σαρόν από την αμερικανική κυβέρνηση θα βασισθεί στην παραδοχή ότι η διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων δεν είναι τουλάχιστον προς το παρόν εφικτή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ δήλωσε χθες ότι μία ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα θα ήταν ''ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση''.

Σύμφωνα με άλλον αμερικανικό αξιωματούχο, το μονομερές σχέδιο αποχώρησης, εάν εφαρμοσθεί σωστά, ''θα μειώσει την ένταση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και θα βελτιώσει την ελευθερία κινήσεων των Παλαιστινίων'', αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Γεχούντ Ολμέρτ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ότι οι Αμερικανοί θα αποδεχθούν τελικά , έστω και σιωπηρά, το ''σχέδιο διαχωρισμού'' το οποίο συνάδει με το όραμα του προέδρου Μπους για τη διευθέτηση της διένεξης, όπως αυτό είχε παρουσιασθεί τον Ιούνιο του 2002.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή