Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 9 Απριλίου, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δήλωσή του στο Reuters.
Παράλληλα, τόνισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας κοινό έδαφος.
«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.
Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση στο περιοδικό Der Spiegel στην οποία ανέφερε ότι «αν στις 9 Απριλίου δεν δοθούν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε στην ώρα μας τα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ» και εξηγούσε ότι η αναβολή αυτή θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές, επομένως δεν θα συνιστά στάση πληρωμών.
Το περιοδικό επισημαίνει πάντως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για «άνευ προηγουμένου πρόκληση», καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο γεγονός στην ιστορία του Ταμείου.
«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο η οποία να εξοφλεί μόνο με ίδιους πόρους τα χρέη της, χωρίς να παίρνει δάνεια», δηλώνει ο κ. Βούτσης στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού και τονίζει ότι τα χρήματα επαρκούν ως τα μέσα Απριλίου.
Εκτιμά δε ότι η πρώτη δόση των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα δοθεί το νωρίτερο στο τέλος Μαΐου, όταν οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν γίνει αποδεκτές από τους πιστωτές και θα έχουν δρομολογηθεί.
Στο μεταξύ, αναφέρει το περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει χρήματα από άλλες πηγές.
Κατ' αρχάς, θέλει από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα: «Θέλουμε το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από την διάσωση των τραπεζών, το οποίο παρακρατείται εδώ και μήνες», σημειώνει ο κ. Βούτσης και κάνει ακόμη λόγο για το 1,2 δισεκατομμύριο που μεταφέρθηκε κατά λάθος στον EFSF. Επιπλέον, η Ελλάδα θα ήθελε μια ελάχιστη συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα των QE της ΕΚΤ, από το οποίο προς το παρόν τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποκλειστεί.
«Η απειλή, εάν χρειαστεί, να μεταθέσει χρονικά την πληρωμή προς το ΔΝΤ, έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τον ελληνικό προσανατολισμό προς Ανατολάς. Την επόμενη εβδομάδα ο (Αλέξης) Τσίπρας θα επισκεφθεί την Μόσχα», σημειώνεται και αναφέρεται ότι ήδη την Μόσχα επισκέφθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν την Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δεν θα λύσουν βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα, δηλώνει ο κ. Βούτσης με το βλέμμα στην 9η Απριλίου, αλλά μια συνεργασία όμως σε οικονομικό επίπεδο θα γινόταν τότε ενδιαφέρουσα, εάν το καλοκαίρι γίνονταν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο.
Από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα μπορούσαν η Ρωσία και η Κίνα να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου σχεδίου Α, συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει ότι αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει «μείωση του χρέους, τέλος των μέτρων λιτότητας και νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης».
Θέλουμε «να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, τόσο μέσω εμπορικών συμφωνιών όσο και μέσω της αγοράς ομολόγων στην πρωτογενή αγορά», προσθέτει ο κ. Βούτσης και διευκρινίζει ότι με την αγορά ομολόγων από την Ρωσία απευθείας από το ελληνικό κράτος, θα ανεβεί η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας και τα σπρέντ αυτομάτως θα πέσουν. Επιπλέον πρόκειται συγκεκριμένα για ρωσικά πρότζεκτ επενδύσεων, ειδικά στον τομέα ενέργειας και μεταφορών.
Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ