Ο «Περσέας» της V-Nova ανοίγει νέους ορίζοντες για το 4K video

Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 14:12
UPD:14:50
Shutterstock
A- A A+

Μία νέα μέθοδος συμπίεσης δεδομένων θα μπορούσε να «φέρει» το video ultra high definition (4Κ) σε άλλες συσκευές μέσω streaming στο 50% τουbandwidth που απαιτείται τώρα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η V-Nova έχει κλείσει συνεργασίες με 20 μεγάλους «παίκτες» του κόσμου των τηλεπικοινωνιών και του ΙΤ, περιλαμβανομένων των Sky, Intel και της EBU,προκειμένου να υποστηρίξουν την νέα της τεχνολογία, υπό την ονομασία «Περσέας» (Perseus).

H εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τις επιδόσεις όσον αφορά στο 4K streaming, επιτρέποντας – όσον αφορά στη μέση ταχύτηταbroadband που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.- υποστήριξη τριών stream, αντί για ένα.

Η τεχνική αξιοποιεί τους πολλαπλούς πυρήνες μέσα στους επεξεργαστές που βρίσκονται στις περισσότερες σύγχρονες συσκευές, για να γίνεται καλύτερη επεξεργασία της εικόνας.

Η δημοφιλής υπηρεσία Netflix αυτή τη στιγμή απαιτεί από τους χρήστες μια σταθερή σύνδεση broadband των 25 Μbps για την αντίστοιχη υπηρεσία 4Κ Ultra High Def, με την ανάλυση του video stream να δείχνει ότι πρακτικά χρειάζονται μεταξύ 12- 16 Mbps. Η V-Nova υποστηρίζει ότι μπορεί να παρέχει την ίδια ποιότητα εικόνας στα 7-8 Mbps.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από επιχειρήσεις του χώρου του Pay TV, αλλά και από κατασκευαστές τηλεοπτικών συσκευών, καθώς θα ενισχυθούν οι πωλήσεις λόγω 4Κ. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν και «αγκάθια» στον δρόμο, όπως το αν είναι δυνατό να καλυφθεί η ζήτηση από τα δίκτυα, το κατά πόσον θα είναι πολλές συσκευές πραγματικά ικανές να υποστηρίξουν 4Κ εικόνα και το πόσο υλικό γυρίζεται σε 4Κ.

Σημειώνεται πως, όσον αφορά στις φορητές συσκευές, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει το streaming HD video σε κινητά ή tablets μέσω ποσότητας bandwidthαντίστοιχης αυτής που χρειάζεται για να παιχτεί μουσική. Ως εκ τούτου, τα πλεονεκτήματα του «Περσέα» φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά όσον αφορά σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι τιμές για τα δεδομένα σε κινητά παραμένουν υψηλές.

Ο «Περσέας» θα αναπτυχθεί αρχικά στις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο καλοκαίρι.

 

Προτεινόμενα για εσάς