Κριμαία: Κλείνουν μέσα ενημέρωσης των Τατάρων που δεν ζήτησαν ρωσική έγκριση

Καταγγελία από τη Διεθνή Αμνηστία
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 16:30
UPD:01/04/2015 13:31
EPA/ARTUR SHVARTS

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Όλα πλην ενός τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη γλώσσα των μουσουλμάνων Τατάρων της Κριμαίας θα κλείσουν τα μεσάνυκτα, μεταξύ αυτών και εκείνα που μεταδίδουν παιδικό πρόγραμμα, καθώς δεν δεχθηκαν την επανεγγραφή τους σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Ρωσίας ή αυτή δεν έγινε δεκτή.

Η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, υπόκειται πλέον ντε φάκτο στους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι, για τη διεθνή κοινότητα, συνεχίζει να ανήκει στην Ουκρανία.

Εάν τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους τα μεσάνυκτα, υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα και ποινικές διώξεις.

«Τα μεσάνυκτα, όλα πλην ενός τα δίκτυα τα οποία μεταδίδουν στην γλώσσα των Τατάρων θα κλείσουν», ανέφερε ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Ντένις Κριβοσέεφ.

Οι Τάταροι είναι τουρκογενής μουσουλμανικός πληθυσμός, ο οποίος είχε υποστεί διώξεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα, λόγω της συνεργασίας ενός μέρους του με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1990 επετράπη η επιστροφή τους στην Κριμαία, η οποία έγινε αυτόνομη δημοκρατία στα πλαίσια της Ουκρανίας.

Η ταταρική μειονότητα δεν είδε με καλό μάτι την ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου, μολονότι αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα και με τις ουκρανικές αρχές. Από την προσάρτηση και μετά, οι Τάταροι καταγγέλλουν πολιτική διακρίσεων και φίμωσης από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή