Έρευνα της εξεταστικής για τα μνημόνια από τον Οκτώβριο του 2009 προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 16:18
UPD:01/04/2015 10:34
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Σε τέσσερις περιόδους θα αναπτυχθεί η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς η Ελλάδα εισήλθε στα μνημόνια. Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ουσιαστικά θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι τέσσερις περίοδοι για τις οποίες θα γίνει έρευνα είναι:

  • Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010: πρώτη δανειακή σύμβαση.
  • Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011: δεύτερη δανειακή σύμβαση.
  • Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012: PSI.
  • Νοέμβριος 2012 – σήμερα: κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ικανοποιούμε μια λαϊκή απαίτηση, τόνισε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.

EUROKINISSI.TV

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων», είπε ο Χρ. Μαντάς.

Πρόσθεσε δε: «Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας».

Όσες εξεταστικές και να γίνουν, καμία δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καραγκούνης κατηγόρησε για «σκοπιμότητα» την κυβέρνηση,  στην οποία καταλόγισε ότι «δεν μπορεί να προσφέρει άρτο και προσπαθεί να προσφέρει θέαμα».

«Αλλά ξέχασαν να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Για παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση, ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα, έκανε λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για ακόμη μία εξεταστική επιτροπή «στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση».

«Η κατάθεση της πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το “πως φθάσαμε στο μνημόνιο” γίνεται λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ζήτησε -τυπικά τουλάχιστον- συστράτευση των κομμάτων για την οριακή πλέον διαπραγμάτευση», τόνισε το Ποτάμι.

Το Ποτάμι κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεκινάει τη διερεύνηση από τον Οκτώβριο του 2009, αφήνοντας εκτός της περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, «στο πλαίσιο των πολιτικών του συμμαχιών και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί για τα λάθη του και τις παραλείψεις του, καθώς έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ωστόσο οι ευθύνες αυτές καταλογίζονται από τον λαό.

«Και στις τελευταίες εκλογές υπήρξε καταδίκη του συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία», συμπλήρωσε.

«Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε το Ποτάμι. 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: 

«Σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτουμε την πρόσφατη απάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά την συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά:

"Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004 – 2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή"».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή