Ως πότε το κρυφτούλι;

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 13:56
UPD:13:57
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Τα τελευταία χρόνια σφυρίζουν γύρω μας συνεχώς αριθμοί και ποσά. Ολα καταλήγουν σ’ ένα δραματικό διά ταύτα: Η ζωή μας είναι... επί πιστώσει. Η Ιωάννα Καρυστιάνη, στην ημερίδα για τη σχέση «Δικαιοσύνης και Λογοτεχνίας», ευχήθηκε «να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον τη νομιμότητα της ελπίδας».

Το «δικαστήριο» των θεσμών δίνει ακόμη δικαίωμα αναψηλάφησης και το «δικαστήριο» της Ευρώπης δεν έχει τελεσιδικήσει. Κρατάει όρθια την ελπίδα. Αντάμα με την αμφιβολία.

Λογικό όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με ή χωρίς δραματοποιημένους τόνους, με ή χωρίς επιθετική τακτική και επικοινωνιακές κινήσεις.

Το θέμα είναι, όμως, πως ποσοτικοποιείται η ελπίδα όταν υπάρχουν μεγάλα κεσάτια και ο παράς δεν βγαίνει στο μεϊντάνι. Σ’ αυτό το σημείο διατυπώνονται ενστάσεις.

«Η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων περιέχει κυρίως ελπίδες. Την ελπίδα ότι ένα νέο τυχερό παιχνίδι θα αποφέρει περί το μισό δισ. ευρώ (σ.σ.: 200 εκατ. προβλέπει η λίστα των μέτρων 3,7 δισ. ευρώ), αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10.

Την ελπίδα να επαναφέρουν οι Ελληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθούν άπαξ με έναν φόρο 12% έως 15%.

Την ελπίδα να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια. Εντούτοις θα ήταν πιο αξιόπιστοι εάν δεν βοηθούσαν πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα να μειώσει δραστικά τα χρέη της. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν. Η Αριστερά, όμως, ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά» σχολιάζει η κεντροαριστερή «Suddeutsche Zeitung».

Οταν η ηθική πιέζεται από την αριθμητική, δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Οπως, όταν οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένεις ότι κάποια στοιχεία θα διορθωθούν, άλλα θα αποσαφηνιστούν και κάμποσα μεγέθη θα αναθεωρηθούν. Η κατάρτιση «μετρολογίου», υπό την πίεση χρόνου και... ταχυδρόμου, είναι υπερβολικά δύσκολη υπόθεση για οικονομολόγους. Χρειάζεται φιλοσόφους.

Τότε, γιατί κατατίθεται, γιατί κάνουν προβλέψεις; Την απάντηση δίνει ο Γκαλμπρέιθ. «Δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί». Η ερώτηση του 1,9 δισ. ευρώ -για αρχή- είναι ως πότε θα συνεχίζεται το κρυφτούλι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή