Στον Τάσο Γιαννίτση τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 12:10
A- A A+

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού από τον Γιώργο Παπανδρέου, στον Τάσο Γιαννίτση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «δουλέψαμε με όραμα και όχι με καθημερινή ρουτίνα». «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συνεργασία έχει φέρει σημαντικούς καρπούς. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Μπορεί αυτή τη στιγμή να ελπίζει κανείς ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έτσι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να εργαστούν μαζί σαν οικογένεια», είπε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι έγινε σκληρή δουλειά για να δούμε σήμερα την Κύπρο σε αυτό το σημείο και τόνισε ότι εάν καταφέρουμε μέσα στους επόμενους μήνες να λύσουμε το Κυπριακό θα έρθει μια στιγμή ιστορικής αλλαγής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και την γειτονιά της να θέσει νέους στόχους με αποφασιστικότητα για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκανε ειδική αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη, που ήταν ο άνθρωπος-σύμβολο της καθοριστικής αυτής προσπάθειας.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς ανήκει σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, που δούλεψαν με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στη διεθνή σκακιέρα.

Αν όλα πάνε καλά, πρόσθεσε,με την επίλυση του Κυπριακού, θα αλλάξουν συνολικά οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και οι σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Κάνοντας μια αναδρομή στις προσπάθειες συμφωνίας για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει διαμορφωθεί μια βάση κοινών στόχων και με την προώθηση του Κυπριακού όλα αυτά θα έχουν μια ουσιαστική επιτάχυνση.

Ο κ. Παπανδρέου στην αποτίμηση της συνεργασίας που είχε με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Υπουργείου ανέφερε ότι καλλιεργήθηκε σταθερά η εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά ξαναχτίσαμε, όπως είπε, σημαντικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο κατανοώντας τις θέσεις του και μεταφέροντας τις απόψεις του στην Ευρώπη. Η στάση της Ελλάδας στο ιρακινό εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως, όπως άλλωστε και στην υπόθεση του Κόσοβου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε άλλους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, όπως στα θέματα της αναπτυξιακής συνεργασίας στα οποία χειρίζεται ο υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και στόχος, όπως είπε, είναι η προώθηση των δεσμών μας με τον απόδημο ελληνισμό με τον οποίο έχουμε κοινό μέλλον στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες να ενεργοποιήσει περισσότερο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στο εγχείρημα της ολυμπιακής εκεχειρίας, αλλά και στην πολλή δουλειά που περιμένει την Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ακόμη στάθηκε στις προσπάθειες να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ένα από τα μη μόνιμα μέλη του ΟΗΕ αμέσως μετά την Ολυμπιάδα, καθώς επίσης και στις καινοτόμες αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών.

Τόνισε τη δημιουργία της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας),τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής,το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που όπως είπε θα συμβάλει στη διαμόρφωση συναινέσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, τον εκσυγχρονισμό των δομών, στα σημαντικά προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων του υπουργείου, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα προγράμματα για τους υπόλοιπους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκε σκληρά για την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο κύρους για το Υπουργείο και για την ίδια την Ελλάδα. Ανέφερε ότι συνεργάστηκε με όλους τους κλάδους και τα στελέχη που εργάστηκαν με αίσθημα ευθύνης για τους σκοπούς αυτούς. Μίλησε για συνείδηση πατριωτισμού και τόνισε οτι ο μύθος οτι οι Ελληνες διπλωμάτες δεν έχουν ικανότητες δεν ευσταθεί.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ανέφερε ότι είναι βαριά ιστορία να παραλαμβάνει κανείς αυτό το υπουργείο από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οπως είπε, ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει τεράστια υποθήκη για το έργο που έχει κάνει και αυτό έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό στο διεθνή χώρο και έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας.

Ο κ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για τις ανατροπές και τις ρήξεις τις οποίες έκανε ο προκάτοχός του αλλάζοντας την τροχιά της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στα ρίσκα που αντιμετώπισε πολλές φορές στην προσπάθειά του αυτή.

Πρόσθεσε ότι κινήθηκε με έναν τρόπο που έδειξε οτι γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές τοπίο, αξιοποίησε κάθε εργαλείο που είχε στα χέρια του βάζοντας στόχους και προτεραιότητες και διατηρώντας οραματικούς σχεδιασμούς.

Ειδικά για το Κυπριακό, ο κ. Γιαννίτσης επιχείρησε ένα συμβολισμό και είπε οτι 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, σήμερα εν έτει 2004 υπάρχει δυνατότητα ανατροπής εκείνης της εισβολής με όρους ειρήνης και ανάπτυξης.

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά που έχει το Υπουργείο όλο τον επόμενο χρόνο και ευχήθηκε να μην υπάρξει ούτε μία στιγμή στην εξέλιξη αυτής της χρονιάς που να ανατρέψει τη δυναμική που υπάρχει μέχρι τώρα.

Μίλησε για την τεράστια εμπειρία που αποκόμισε συνεργαζόμενος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Ως φίλος, όπως είπε,του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου και εξέφρασε την ελπίδα οτι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα ξαναζήσει μεγάλες επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή