Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένωσης Ταϊβάν - Κίνας η Ταϊπέι

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 12:46
UPD:12:53
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν -και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένωσής της με την Κίνα, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε το περιοδικό Time.

Ωστόσο, ο Τσεν Σούι-Μπιαν υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα Ταϊβάν και Κίνα είναι δύο ανεξάρτητα κράτη. Η Ταϊπέι αποσχίστηκε από την Κίνα μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1949 και από τότε η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα κινεζική επαρχία η οποία πρέπει να επιστρέψει στη μητέρα-πατρίδα, ακόμα και με τη βία αν καταστεί αναγκαίο.

Ο κ. Τσεν απέρριψε την λεγόμενη αρχή της «μίας Κίνας» ή την προτεινόμενη από το Πεκίνο φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα» η οποία αποσκοπεί στην επανένταξη της Ταϊβάν στην Κίνα. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που η Τάιπέι αποδεχθεί τη φόρμουλα αυτή, η Ταϊβάν θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας, κατά το πρότυπο του Χονγκ Κονγκ μετά το 1997 όταν και επανήλθε υπό κινεζική αρχή.

Ο πρόεδρος Τσεν πάντως τονίζει πως η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητη χώρα και παράλληλα με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, διοργανώνει δημοψήφισμα, στο οποίο οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν για το αν η Ταϊπέι πρέπει να ενισχύσει την αντιπυραυλική της άμυνα, αν η Κίνα δεν αποσύρει τους περίπου 500 πυραύλους που έχει παρατάξει εναντίον της Ταϊβάν.

Μάλιστα στην Ταϊβάν, περίπου 1.000 επαγγελματίες, με ολοσέλιδη καταχώρησή τους στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, καλούν τους πολίτες να μην μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα καθώς αν η κίνηση αυτή δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, η Ταϊπέι θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο και θα ενισχυθεί η θέση του Πεκίνου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή