Α. Μέρκελ: «Προνομιακή σύμπραξη» αντί για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 15:10
A- A A+

Eπίσημη επίσκεψη στην ¶γκυρα πραγματοποιεί σήμερα η αρχηγός της γερμανικής συντηρητικής αντιπολίτευσης, Αγγέλα Μέρκελ. Η γερμανίδα πολιτικός θα έχει συναντήσεις με τους τούρκους αξιωματούχους στους οποίους θα εκθέσει την ιδέα της για ένα «τρίτο δρόμο» σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. αντί της πλήρους ένταξης, αυτόν της «προνομιακής σύμπραξης».

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Morgenmagazin (το πρωινό μαγκαζίνο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF) πριν αναχωρήσει για την ¶γκυρα, η κ. Μέρκελ επανέλαβε πως απορρίπτει την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. σε μια ορισμένη ημερομηνία. Η κ. Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί στην ¶γκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε έντιμα» τους Τούρκους και «να μην έχουμε διπλή γλώσσα» στις συνομιλίες μαζί τους: «Μακρύς δρόμος πρέπει ακόμη να διανυθεί, με δεδομένες τις οικονομικές διαφορές, καθώς επίσης και τις πολυάριθμες διαφορές στην κρατική πολιτική», δήλωσε η επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών.

Η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε ότι το κόμμα της, λόγω των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, θα αντιμετωπίσει «με ευαισθησία και συνείδηση των ευθυνών της» το ευαίσθητο αυτό θέμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

Αντίθετα με τη θέση της συντηρητικής χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που βρίσκεται στην εξουσία, έχει υποστηρίξει την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε,Ε.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σερέντερ αναμένεται και αυτός στην αρχή της επόμενης εβδομάδας στην ¶γκυρα. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του, περιλαμβάνεται το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ε.Ε., με την ¶γκυρα να υπολογίζει πολύ στην υποστήριξη του Βερολίνου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή