Η Α. Παπαρήγα για την Παιδεία

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 16:48
A- A A+

«Οι αλλαγές που έρχονται στο χώρο της Παιδείας είναι αντιδραστικές σε βάρος και της επιστήμης. Είναι αδύνατο να είναι προοδευτικές, αφού υποτάσσονται στην αγορά εργασίας. Τρομάξαμε με αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Κάτω από τα συνθήματα βρίσκεται ό,τι πιο αντιδραστικό». Αυτά υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κλείνοντας την παρέμβασή της σε ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η ΟΛΜΕ,.

«Πάει για κατάργηση το ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε και όπως λειτουργούσε με δεδομένους τους ταξικούς φραγμούς. Τώρα πάμε σε νομιμοποίηση των ταξικών φραγμών», επισήμανε ακόμη η κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε ως το κρισιμότερο όλων να είναι δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση. «Και για να γίνει αυτό –συνέχισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ- χρειάζεται η κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας» στο χώρο της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα ζήτησε την κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης άμεσης ή έμμεσης και την αύξηση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού μαζί και του τμήματός τους που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση.

Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, κοινού για όλους τους νέους που θα στοχεύει στην ολόπλευρη συγκρότηση της κοινωνικής προσωπικότητας ανθρώπων με κρίση, συναίσθημα και βούληση για μια καλύτερη ζωή. Η γ.γ. του ΚΚΕ πρότεινε επίσης την κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Λύκειο – ΤΕΕ) που –όπως χαρακτηριστικά είπε- «χωρίζει τους μαθητές σε ικανούς και ανίκανους να πάρουν τα γράμματα».

Τέλος, η κ. Παπαρήγα ζήτησε καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής «μέσα από κρατικό σύστημα παιδικών κέντρων, με όλη την απαιτούμενη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό που θα σέβεται τον παιδικό ψυχισμό, αντί για την πρόωρη σχολειοποίηση που επιδιώκεται σήμερα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή