«H πονηρή αλεπουδίτσα» ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους

Επόμενες παραστάσεις 1, 3, 4, 5 Απριλίου.
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 18:24
UPD:18:25

Μέσα στο παραμυθένιο περιβάλλον ενός δάσους οι ήρωες του Γιάνατσεκ, υπέροχα ζώα και απειλητικοί άνθρωποι, διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση.

A- A A+

Στο κατάμεστο θέατρο Ολύμπια πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της «Πονηρής αλεπουδίτσας» του Γιάνατσεκ, το Σάββατο 28 Μαρτίου, σε μουσική διεύθυνση Γιάροσλαφ Κύσλινγκ και σκηνοθεσία του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Πάουντνυ.

Μέσα στο παραμυθένιο περιβάλλον ενός δάσους οι ήρωες του Γιάνατσεκ, υπέροχα ζώα και απειλητικοί άνθρωποι, διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση. Πρόκειται για έναν ύμνο στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και πραγματισμό, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, το οποίο ο Γιάνατσεκ συνέθεσε στο τέλος της δημιουργικής του πορείας.

Η μαγική παραγωγή του Πάουντνυ που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας, ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), που κατέκλυσαν το θέατρο Ολύμπια καταχειροκροτώντας όλους τους συντελεστές. Ο Πάουντνυ στην ευρηματική και εξαιρετικά απαιτητική του σκηνοθεσία αναδεικνύει κάθε επίπεδο του κειμένου, δημιουργώντας ολοκληρωμένους χαρακτήρες οι οποίοι κινούνται μαγικά μέσα από την κινηματογραφική μουσική του Γιάνατσεκ.  Η αναβίωση της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας από την Ελαίην Τάυερ Χωλ υπήρξε πιστή στο όραμα του Πάουντνυ, ο οποίος ήταν παρών στην πρεμιέρα. Τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια της Μαρία Μπγαίρνσον, οι φωτισμοί του Νικ Τσέλτονκαι η χορογραφία του Στιούαρτ Χοπς συνέβαλαν στην μαγική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Ο αρχιμουσικός Γιάροσλαφ Κύσλινγκ - γνώστης του έργου του Γιάνατσεκ - διεύθυνε με πάθος και ένταση την Ορχήστρα της ΕΛΣ, η οποία έδωσε μια υψηλού επιπέδου ερμηνεία.

Η Μίνα Πολυχρόνου στον ρόλο της Αλεπουδίτσας, ο Ράνταλ Τζέικομπς στον ρόλο του Δασοφύλακα και η Έλενα Κελεσίδη στον ρόλο της αρσενικής Αλεπούς χειροκροτήθηκαν θερμά για τις υπέροχες ερμηνείες τους, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου. Μαζί τους νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, η Χορωδία της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη συνέβαλαν σε ένα υψηλό επίπεδο ερμηνειών σε μουσικό και σκηνικό επίπεδο. Συμμετείχαν σπουδαστές της σχολής χορού της ΕΛΣ. Επόμενες παραστάσεις 1, 3, 4, 5 Απριλίου.

VASSILIS MAKRIS
Το θαύμα της ζωής μέσα από μια τρυφερή ιστορία

Πρόκειται για μια από τις πιο απολαυστικές όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, η οποία, μέσα από την τρυφερή ιστορία μιας άτακτης αλεπούς που μεγαλώνει, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια και, τελικά, πεθαίνει, μιλά για το θαύμα της ζωής. Απευθυνόμενη σε μικρούς και μεγάλους, με όχημα τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, καταφέρνει να μιλήσει με απλό τρόπο για πανανθρώπινες αξίες και διαχρονικά ιδεώδη.

Ο Γιάνατσεκ συνέθεσε την «Πονηρή αλεπουδίτσα» στο τέλος της δημιουργικής του πορείας. Η μαγική μουσική της, που στηρίζεται στη μουσικότητα της τσεχικής γλώσσας, αντλεί στοιχεία από τη μουσική παράδοση της πατρίδας του και είναι έντονα λυρική και ατμοσφαιρική, τον κατέταξε στους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Το κείμενο είναι του ίδιου του συνθέτη και βασίζεται στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Λαϊκά Νέα του Μπρνο, το 1920. Στην ουσία, επρόκειτο για σκίτσα του ζωγράφου Στάνισλαφ Λόλεκ, στα οποία ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρούντολφ Τιέσνοχλιντεκ προσέθεσε σύντομα κείμενα.

Σε ένα παραμυθένιο καταπράσινο δάσος

Στον πυρήνα της όπερας, βρίσκεται η φύση και ο κύκλος της ζωής, που ο Γιάνατσεκ αποδίδει με χιούμορ, ποιητικότητα και τον πραγματισμό ενός ώριμου άνδρα στο τέλος της ζωής του. Τη σκηνοθεσία αυτής της παραγωγής υπογράφει ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης της όπερας, Ντέιβιντ Πάουντνυ. Η αναβίωση της Ελέιν Τάιερ Χολ είναι πολύχρωμη, ζωηρή και με υπέροχη αίσθηση του χιούμορ. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια μας μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο καταπράσινο δάσος, όπου συναντούμε πολύχρωμες κάμπιες με ακορντεόν, κουνούπια με προβοσκίδα και καλοσυνάτες αλεπούδες. Την ερμηνεία έχουν αναλάβει καταξιωμένοι μονωδοί.

Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3643725. Τιμές εισιτηρίων: 65, 60, 50, 40, 30, 20 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό: 15 ευρώ, θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 30, 20, 15, 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου (Τρίτη - Κυριακή: 9.00 - 21.00, Δευτέρα: 9.00 - 16.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: nationalopera.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς