Α. Κβασνιέφσκι: Χωρίς μέλλον μια Ε.Ε. δύο ταχυτήτων

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 17:19
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα σύστημα «δύο ταχυτήτων» το οποίο θα την οδηγήσει στη διάσπασή της, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

«Θα δούμε, τα προσεχή έτη, εάν η Ε.Ε. καταφέρει να διατηρήσει τα βασικά θεμέλιά της, τα οποία στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης, ή εάν θα επιλέξει την ιδέα των ‘δύο ταχυτήτων’ ή ενός σκληρού πυρήνα, κάτι που θα οδηγήσει στη διάσπαση της Ε.Ε. των 25 και σύντομα των 27 κρατών-μελών», δήλωσε ο κ. Κβασνιέφσκι, ανοίγοντας τις εργασίες μίας συζήτησης σχετικά με τον ρόλο της Πολωνίας στην Ε.Ε..

Ο πολωνός Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για «την έλλειψη εμπιστοσύνης» που -όπως δήλωσε- υπάρχει μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών-μέλων, καθώς τα πρώτα φοβούνται «ένα αδιέξοδο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», ενώ τα δεύτερα «την κυριαρχία ενός διευθυντηρίου» στους κόλπους της διευρυμένης Ένωσης. «Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης μεγεθύνει τους εθνικούς εγωισμούς», τόνισε ο πολωνός πρόεδρος.

Παράλληλα ο κ. Κβασνιέφσκι κάλεσε τις πολωνικές ελίτ «να κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο εθνικό καθήκον, που είναι η προετοιμασία για την είσοδο της Πολωνίας στην Ε.Ε.», την 1η Μαΐου. «Εβδομήντα τέσσερις ημέρες πριν από τη διεύρυνση, πρέπει να εξακολουθήσουμε στην Πολωνία να κάνουμε το καθήκον μας. Το μέγεθος του στόχου της προσαρμογής δεν μπορεί να δικαιολογήσει διοικητικές ή νομοθετικές καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κβασνιέφσκι.

Στην ομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός, Ταντέους Μαζοβιέτσκι, προειδοποίησε τους Πολωνούς για ενδεχόμενη περιθωριοποίηση της χώρας τους μετά την αποτυχία της Συνόδου των Βρυξελλών, κατά την οποία η Πολωνία και η Ισπανία συνέβαλαν στο μπλοκάρισμα της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Μία τέτοια περιθωριοποίηση της Πολωνίας είναι κάτι εντελώς πραγματικό (...). Δεν μπορούμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε. σε οικονομικό επίπεδο και να της γυρίσουμε την πλάτη σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μαζοβιέτσκι.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή