«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν για εθνικό ποτό την... μπύρα»

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 12:04
UPD:31/03/2015 13:21
REUTERS/NIR ELIAS
A- A A+

Η μπύρα ήταν το εθνικό ποτό της Αιγύπτου και αποτελούσε ένα βασικό είδος στη διατροφή των αρχαίων Αιγυπτίων έχοντας την ίδια αξία με το ψωμί, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, μετά την ανακάλυψη θραυσμάτων κεραμικών αγγείων ηλικίας πέντε χιλιάδων και πλέον ετών.

Τα αγγεία εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή μπύρας από τους Αιγύπτιους, οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν «κατακτήσει» την περιοχή του Τελ Αβίβ πριν από πέντε χιλιάδες και πλέον χρόνια.

REUTERS/NIR ELIAS

«Έως σήμερα, δε γνωρίζαμε την παρουσία των Αιγυπτίων παρά μόνο στα βόρεια της ερήμου Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ) και στα νότια παράλια όπου η αιγυπτιακή κατοχή επεκτεινόταν έως την περιοχή Άζορ, νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ», προσέθεσε ο Μπαρκάν.

«Εντοπίσαμε 17 κοιλότητες στο Τελ Αβίβ που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του χαλκού (3500-3000 π.Χ.) και μεταξύ των εκατοντάδων πήλινων αγγείων που ανακαλύψαμε βρίσκονται μεγάλες κεραμικές λεκάνες που χρησίμευαν στην παραγωγή μπύρας» περιέγραψε ο διευθυντής της ανασκαφικής ομάδας Ντιέγκο Μπαρκάν.

«Έως σήμερα, δε γνωρίζαμε την παρουσία των Αιγυπτίων παρά μόνο στα βόρεια της ερήμου Νεγκέβ (νότιο Ισραήλ) και στα νότια παράλια όπου η αιγυπτιακή κατοχή επεκτεινόταν έως την περιοχή Άζορ, νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ», προσέθεσε ο Μπαρκάν.

EURONEWS

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων, «η μπύρα καταναλωνόταν από όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής κατάστασης. Παραγόταν με τη βοήθεια ενός μίγματος από μερικώς ψημένο κριθάρι και νερό το οποίο άφηναν να “ξεκουραστεί”, προκειμένου να επιτευχθεί η ζύμωση στον ήλιο προτού προστεθούν διαφορετικά φρούτα και συμπυκνώματα, με στόχο να δοθεί γεύση στην μπύρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή