Το 81% των παιδιών στην Αθήνα χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 11:45
UPD:12:33
Shutterstock
A- A A+

Βάσει της οδοντιατρικής καταγραφής σε μαθητές, που έγινε από τους Γιατρούς του Κόσμου με αφορμή το πρόγραμμα ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ, το 81% των περιστατικών που παρακολούθησαν χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης, ενώ το 34% ορθοδοντικής παρέμβασης. Τα περιστατικά παιδιών με καλή ή πολύ καλή στοματική υγεία άγγιζε μόνο το ποσοστό του 15% από το σύνολο των παιδιών που εξετάστηκαν.

Να θυμίσουμε ότι οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών της Αθήνας τα  τελευταία δύο χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015 καθώς το πρόγραμμα πρόληψης, ευαισθητοποίησης και θεραπείας ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ εφαρμόστηκε σε 66 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Οι 50 εθελοντές οδοντίατροι των Γιατρών του Κόσμου εξέτασαν συνολικά 9.382 παιδιά και πραγματοποίησαν οδοντιατρικές παρεμβάσεις σε 22.281 δόντια.

Οι στόχοι του προγράμματος ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ, οι οποίοι ήταν παρέμβαση διάγνωσης και θεραπείας σε 7.500 μαθητές, οδοντιατρική παρέμβαση σε 7.000 περιπτώσεις, παρέμβαση ορθοδοντικής σε 1.500 περιπτώσεις, έκθεση μεθοδολογίας και μοντελοποίησης των παρεμβάσεων, ενεργοποίηση και συντονισμός 50 εθελοντών οδοντίατρων υπερκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν μία κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών που δεν είναι καθόλου ικανοποιητική,  η οποία αναδεικνύει το μεγάλο κενό και τη μεγάλη ανάγκη παρέμβασης που υπάρχει στο ζήτημα.

Από την οδοντιατρική καταγραφή προέκυψαν επίσης ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η πολυ-πολιτισμικότητα ανέρχεται στο 64% ανάμεσα στους μαθητές που εξετάστηκαν, η αποχή των μαθητών από τη δωρεάν εξέταση και φθορίωση, εξαιτίας της μη-συγκατάθεσης από τους γονείς ανήρθε στο 21%, ενώ η συννοσηρότητα, δηλαδή η ένδειξη συνύπαρξης πολλαπλών οδοντιατρικών και ορθοδοντικών προβλημάτων ανέρχεται στο 40%.

Η καινοτομία της ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ αφορά τη δωρεάν θεραπευτική αποκατάσταση που προσφέρεται στα παιδιά καθώς και την παράλληλη προσέγγιση των ορθοδοντικών προβλημάτων με ορθοδοντική πρόληψη και θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα του έργου και η ανάγκη να συνεχιστεί αποδεικνύεται μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης της στοματικής υγείας των μαθητών, η οποία ξεπέρασε τα 20.000 δόντια.

Οι Γιατροί του Κόσμου θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν αυτό το τόσο αναγκαίο πρόγραμμα για τα παιδιά όλης της Ελλάδας καθώς όπως σημειώνουν η οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα όλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή