Φωτορεπορτάζ: Γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 14:21
UPD:31/03/2015 12:35
A- A A+

Για κάποιους, πρόκειται για τέχνη. Αρκετοί τα βλέπουν ως βανδαλισμό. Για ορισμένους, είναι επανάσταση. Όπως και αν τα χαρακτηρίσει κανείς, τα γκράφιτι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας, δίνοντας χρώμα και «φωνή» στα κτήρια της πόλης.

Μπορεί η συζήτηση να επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή το γκράφιτι στο κτήριο του Πολυτεχνείου, ωστόσο οι δημιουργίες στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν γίνει αντικείμενο προβολής ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ, με τον βρετανικό Guardian, πριν από λίγους μήνες, να παρουσιάζει τα γκράφιτι ως μια «μορφή διαμαρτυρίας» στην Ελλάδα της κρίσης.

Ορισμένοι βλέπουν την «τέχνη του δρόμου» ως ένα μέσο έκφρασης, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες των ανεπτυγμένων χωρών, μέχρι τα συντρίμμια της Γάζας.

Σύμφωνα με τον διάσημο Βρετανό δημιουργό γκράφιτι Banksy, ο οποίος χαρακτηρίζεται και «βασιλιάς της street art», το γκράφιτι δεν απευθύνεται στην ελίτ, ούτε παραπλανεί.

Και όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Wall and Piece», «πρόκειται για το εντιμότερο είδος τέχνης. Εκτίθεται σε μερικούς από τους καλύτερους τοίχους της πόλης και κανείς δεν πληρώνει εισιτήριο».

Φωτογραφίες: Μαρία Πετειναράκη

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή