Την πολιτική του ΔΝΤ καταγγέλει ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 07:30
A- A A+

Την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επέκρινε χθες ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐζ Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, η οποία κατ' αυτόν, συνίσταται στο να επιβάλει σκληρές χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αυξήσουν την ανάπτυξή τους.

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη των αναπτυσσομένων χωρών προτείνοντας ως μόνη διέξοδο την επιβολή σκληρών χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων οι οποίες συχνά δεν τους επιτρέπουν καν να αναπτυχθούν», τόνισε ο Λούλα σε μία τηλεδιάσκεψη των χωρών μελών της Παγκοσμίου Τραπέζης.

Οι επικρίσεις συμπίπτουν χρονικά με την επίσκεψη υπευθύνων από το ΔΝΤ στη Βραζιλία για να αξιολογήσουν την τήρηση από την κυβέρνησή της των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο για τη χορήγηση δανείου 6.6 δισ. δολαρίων.

«Θα πρέπει το ΔΝΤ να αρχίσει να κάνει μία διαφοροποίηση ανάμεσα σε τι είναι μία παραγωγική επένδυση και σε τί είναι ένα χρέος», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος στηλίτευσε επίσης τις «ιστορικές δυσαρμονίες που έχουν επιδεινωθεί και τις οικονομικές και εμπορικές δυσαρμονίες, οι οποίες στερεύουν τον κόσμο της ένδειας για να αρδεύσουν τον κόσμο του πλούτου».

Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης πως σήμερα «57 εκατ. Λατινο-Αμερικανοί ζούν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα», και πως το «58% των παιδιών μας διαβιούν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή