Ποντίκια αντί πουλερικά καταναλώνουν στην Καμπότζη

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 07:34
A- A A+

Το κρέας ποντικού έχει αναπληρώσει τα πουλερικά στα κρεοπωλεία και στο πιάτο των καταναλωτών στην Καμπότζη, μία από τις χώρες της Ασίας όπου έχουν εντοπισθεί εστίες της γρίππης των πουλερικών, όπως αναφέρει στα σημερινά του δημοσιεύματα ο τοπικός Τύπος.

Μάλιστα ο 38χρονος Τσχούν Σαρόμ, που πωλεί ποντικούς στην επαρχία Μπαταμπάνγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, εξηγεί στην εφημερίδα «Ρασμέι Καμπουτσέα», πως κατορθώνει να διαθέσει έως κι 60 κιλά κρέας ποντικού την ημέρα.

«Το κρέας ποντικού δεν είναι και τόσο ορεκτικό, αλλά πωλείται καλά. Είναι πολύ φθηνό. Ιδίως τηγανητό με μπαχαρικά είναι πολύ νόστιμο», τονίζει.

Ο Σαρόμ αποφάσισε να γυρίσει στην πώληση κρέατος ποντικού από τότε που πληροφορήθηκε προ δύο εβδομάδων από τον Τύπο πως οι κάτοικοι της Καμπότζης δεν αγοράζουν πλέον πουλερικά, λόγω του φόβου της γρίππης στα πουλερικά της χώρας, στην οποία έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον τρείς εστίες.

Ο κρεοπώλης αγοράζει από τους αγρότες τρωκτικά με 0,30 ευρώ το κιλό και το μεταπωλεί προς 0,40 ευρώ.

Μία 50χρονη γυναίκα, που κυνηγά ποντικούς μαζί με τα παιδιά της, τονίζει πως κατορθώνει να κερδίσει δύο ημερησίως, ενώ μία άλλη τονίζει πως κερδίζει αρκετά περισσότερο πουλώντας τηγανητούς ποντικούς.

«Η κατανάλωση ποντικών από τους ορυζώνες, οι οποίοι είναι πιο υγιεινοί από τους άλλους, δεν εγκυμονεί κινδύνους», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του υπουργείου Υγείας και Ζωϊκής Παραγωγής.

Η κατανάλωση κρέατος ποντικού στη χώρα έχει προϊστορία, καθώς εκατομμύρια κάτοικοι έτρωγαν τρωκτικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Κόκκινων Χμερ (1975-79), έπειτα από τη σιτοδεία στην οποία οδήγησαν τη χώρα οι άνδρες του Πολ Ποτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή