ΗΠΑ : Προκριματικές στο Ουϊσκόνσιν για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 09:59
A- A A+

Προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος διεξάγονται σήμερα στην πολιτεία του Ουϊσκόνσιν με τον γερουσιαστή Τζων Κέρι να διεκδικεί τη νίκη που κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεώσει τους κυριότερους εσωκομματικούς του αντιπάλους να εγκαταλείψουν την εκστρατεία.

Ο Κέρι, που έχει ήδη κερδίσει στις 14 από τις 16 προηγούμενες προκριματικές αναμετρήσεις, φαίνεται να εξασφαλίζει πλέον το χρίσμα που θα του δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπους στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Οι βασικότεροι αντίπαλοί του -ο Χάουαρντ Ντιν και ο Τζων Εντουαρντς- παίζουν σήμερα στο Ουϊσκόνσιν ίσως το τελευταίο τους χαρτί στην προσπάθειά τους να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από τον Κέρι ενόψει και της κρίσιμης αναμέτρησης της 2ας Μαρτίου σε 10 αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.

Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν τόνισε ότι αν ηττηθεί στο Ουϊσκόνσιν θα επανεξετάσει την παραμονή του στην προεκλογική κούρσα, αν και ο επικεφαλής της καμπάνιας του, Στιβ Γκρόσμαν,που παραιτήθηκε χθες, υποστήριξε ότι «αν ο Ντιν χάσει το Ουϊσκόνσιν η εκστρατεία πρακτικά τερματίζεται».

«Αν ο Χάουαρντ Ντιν δεν κερδίσει στο Ουϊσκόνσιν θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Τζων Κέρι» τόνισε ο Γκρόσμαν, χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την εγκατάλειψη του Ντιν. Ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος, δημοκρατικός γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζων Εντουαρντς, έχει δεσμευτεί πάντως να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο Ουϊσκόνσιν, μέχρι και την «Σούπερ Τρίτη» στις 2 Μαρτίου, ελπίζοντας τότε να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Κέρι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι ο Κέρι προηγείται σταθερά των αντιπάλων του στην πολιτεία του Ουϊσκόνσιν. Σφυγμομέτρηση του Reuters σε συνεργασία με το NBC και το ινστιτούτο Zogby έδειξε ότι ο Κέρι προηγείται του Ντιν 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή