Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, αγωνία στην Αθήνα

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 11:54
UPD:15:34
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το «Brussels Group» με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Έλενας Παναρίτη.

Επί της ουσίας μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μια σαφή εικόνα για την υποδοχή από εταίρους και δανειστές των δεκαοκτώ μέτρων άμεσης εφαρμογής με στόχο την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2015 που απέστειλε στους εταίρους.

Αν υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euroworking Group και την Τετάρτη το Eurogroup, όπου και πιθανότατα θα ανάψει το «πράσινο φως» για άμεση εκταμίευση κονδυλίων που βρίσκονται «παγωμένα» από τον περασμένο Αύγουστο.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση με επιλεκτικές διαρροές και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της (Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος, non paper) έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι και το σενάριο της ρήξης είναι πάνω στο τραπέζι με τις ανάγκες στο εσωτερικό της  χώρας να προηγούνται έναντι αυτών των δανειστών.

Παράλληλα το Μαξίμου αποφάσισε τη σύγκλιση του κυβερνητικού Συμβουλίου αύριο, Κυριακή, στις 19.00 στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εξελίξεων.

Το «μασάζ» του Μαξίμου στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και από εβδομάδα στα κορυφαία κομματικά όργανα, προκειμένου να «περάσει» με τους λιγότερους κραδασμούς η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Π. Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» στέλνει το μήνυμα ότι «καμία λίστα δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας....Κανένας θεσμός, κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της».

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει ότι «Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη».

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν κύκλοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αιχμή το πρόβλημα ρευστότητας να επιδιώκουν να οδηγήσουν την κυβέρνησης στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων ώστε να προκαλέσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Είναι ένα σενάριο που σε μεγάλο βαθμό, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, θα φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή