Φερχόιγκεν: «Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση του Κυπριακού»

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 16:28
UPD:16:47
A- A A+

Την κοινή διαπίστωση Ε.Ε. και Ηνωμένων Εθνών ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ, σε λύση του Κυπριακού», επισήμανε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν την Πέμπτη, ιδιαίτερα σφιχτό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα δύο μέρη να καταλήξουν σε λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου, με την εποικοδομητική στάση των δύο ενδιαφερόμενων μερών, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε ότι θα μεταβεί αύριο στην Κύπρο με σκοπό να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη της Επιτροπής στην προσπάθεια ένταξης την 1η Μαΐου 2004 μιας επανενωμένης νήσου στην Ε.Ε..

Όπως ανέφερε ο κ. ντε Σότο, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα, στόχος είναι, στις αρχές Απριλίου, να παρουσιαστεί στα δύο μέρη σχέδιο λύσης το οποίο θα υποβληθεί σε δύο ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα δράξουν την ευκαιρία και την πρόκληση ώστε να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην Ε.Ε..

Τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που μια από τις δυο πλευρές απορρίψει το δημοψήφισμα, κάτι τέτοιο θα «προκαλούσε βαθιά έκπληξη και θα ήταν τραγικό», προειδοποιώντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν διαθέτουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή άλλες λύσεις για την άρση του αδιεξόδου και ζήτησε τη συμβολή της ηγεσίας των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η Ε.Ε. είναι επαρκώς παρούσα στη διαδικασία με νομικούς εμπειρογνώνομονες, προκειμένου να υποστηρίξει τα Ηνωμένα Έθνη για τη συμβατότητα της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο. Διευκρίνισε πάντως ότι ο ρόλος αυτός δεν είναι απαραίτητο να έχει θεσμικό χαρακτήρα καθώς οι προσπάθειες επίλυσης τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση για την πρόταση της επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη θέσπιση «ειδικής σχέσης» με την Τουρκία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/16/875540.htm , ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι με τα όσο υποστήριξε η κυρία Μέρκελ δεν προσφέρει πολλά στην Τουρκία, καθώς ήδη υπάρχει μια τέτοια σχέση με την Ε,Ε. και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην ¶γκυρα ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα επαναλάβει την κοινή θέση της Ε.Ε. η οποία έχει αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι και έχει επαναδιατυπωθεί αρκετές φορές στη συνέχεια, για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ένας από τους βασικούς στόχους της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Τουρκία, η οποία αρχίζει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, είναι η περαιτέρω ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να εξασφαλίσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δεκέμβριο, την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πάντως, συνεργάτες του γερμανού καγκελαρίου κατέστησαν σαφές ότι «όλα εξαρτώνται από την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», η οποία αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, συμπληρώνοντας όμως, πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσει κανείς πως η γνωμοδότηση αυτή θα είναι αρνητική».

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η Τουρκία έχει ακόμη «αρκετό δρόμο να διανύσει» όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες, το ρόλο που διαδραματίζει ο στρατός, την υλοποίηση των νομικών μεταρρυθμίσεων και την ελευθερία του τύπου και των ΜΜΕ, και θεωρεί «αυτονόητο» ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, θα είναι «μεγαλύτερος από το χρόνο που απαιτήθηκε σε όλες τις μέχρι τώρα περιπτώσεις».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή