Στην ΤτΕ μεταφέρεται τμήμα των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:57
UPD:19:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Την κατάθεση τμήματος των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε, αργά χθες το βράδυ, η παράταξη της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Το θέμα είχε τεθεί από την περιφερειακή αρχή στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των περιφερειακών συμβούλων τέθηκε επί τάπητος όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση άλλων θεμάτων.

Η αρχική επιχειρηματολογία της περιφερειακής αρχής, διά στόματος περιφερειάρχη Οικονομικών Χρήστου Καραμάνου, ήταν ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν για λίγες ημέρες στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει διαγωνισμός με κλειστές προσφορές μεταξύ των «συστημικών» -όπως ειπώθηκε- τραπεζών για την καλύτερη προσφορά επιτοκίου.

Κύριο επιχείρημα της περιφερειακής Αρχής και του κ. Καραμάνου ήταν ότι υπάρχουν διάσπαρτοι 99 λογαριασμοί της Περιφέρειας Αττικής στις τράπεζες, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο ταμιευτηρίου που πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ως καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών προσδιόρισε τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και επικαλέστηκε σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου. Συγχρόνως, σημείωσε ότι στις 2 Απριλίου λήγουν προθεσμιακοί λογαριασμοί, με μέσο επιτόκιο 2%, 233 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραμάνος δεν διευκρίνισε τι ποσό (από το σύνολο των αποθεματικών που ανέρχεται σε 343 εκατ. ευρώ) πρόκειται ή έχει ήδη μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιο θα είναι το οικονομικό κέρδος από τη μεταφορά.

Παίρνοντας το λόγο, η περιφερειακή σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» Δέσποινα Κουτσούμπα, ζήτησε διευκρινίσεις για το ύψος του ποσού, δεδομένου ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μιλά για μεταφορά «του μέγιστου δυνατού ποσού από τους υπάρχοντες, μη προθεσμιακούς λογαριασμούς, της Περιφέρειας Αττικής» σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Φύγανε σήμερα το μεσημέρι τα χρήματα για την Τράπεζα της Ελλάδος;» ρώτησε στη συνέχεια ο Γιάννης Σγουρός. Ο ίδιος σημείωσε ότι το άρθρο 36 του Ν. 4320/2015, τον οποίον επικαλείται η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων», δεν αφορά τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Εάν το Κράτος έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά, ας το πει. Είμαστε εμείς εναντίον του Κράτους και δεν θα βάλουμε πλάτη; Αν τα έχει ανάγκη το Κράτος, να τα πάρει. Δεν θα μείνουν οι συνταξιούχοι χωρίς χρήματα. Μην πασάρετε όμως, κυρία περιφερειάρχη, την ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

«Δημιουργείτε στο Σώμα αμφιβολία για τις πραγματικές σας προθέσεις. Είναι φανερό ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Θα παρακαλούσα να αποσύρετε το θέμα», ανέφερε εκ μέρους της παράταξης του κ. Κουμουτσάκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κορομάντζος. «Καλύτερα να έρθετε με εισήγηση που να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει να διασφαλισθούν τα χρήματα που ανήκουν στην Περιφέρεια και πουθενά αλλού», συμπλήρωσε ο κ. Κορομάντζος, ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι «το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε ακαριαία εάν έχουν ή όχι μεταφερθεί ήδη χρήματα της Περιφέρειας, είναι σοβαρό». Απευθυνόμενος δε στη συνέχεια στους περιφερειακούς συμβούλους της κ. Δούρου είπε: «Αναρωτιέμαι, εάν αυτό είχε συμβεί σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είχατε ήδη βγει στα κεραμίδια; (…) Εάν χαθούν τα χρήματα, από πού θα τα διεκδικήσουμε; Δεν λέτε ευθέως ότι κινδυνεύει η Πατρίδα και πρέπει να τα δώσουμε».

«Νομίζω ότι έλυσα την απορία μου γιατί δεν έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναθεώρηση του προϋπολογισμού» είπε εκ μέρους της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα. «Δεν θα κάνουμε έργα, δεν θα κάνουμε σχεδιασμό, διότι θα μείνουν τα στοιχειώδη χρήματα και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν συναινώ να δοθούν τα χρήματα, διότι σήμερα πήγαν τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ που είναι τα λεφτά των ανέργων», πρόσθεσε η ίδια.

«Ζητάμε το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού σε μια τράπεζα που δεν έχει παίξει τον ρόλο που έχουν παίξει άλλες τράπεζες» σημείωσε από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παίρνοντας τον λόγο, προσθέτοντας ότι «ο λογαριασμός ανοίγει σε μια σοβαρή τράπεζα για να πάψει να είναι πλεόνασμα απραξίας». Η κ. Δούρου κατηγόρησε τους παριστάμενους ότι μέσω κινητών τηλεφώνων διαδίδουν τη συζήτηση που γίνεται εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ αναφερόμενη σε όσους πήραν τον λόγο και είπαν ότι η Περιφέρεια θέλει να δώσει τα χρήματα για να ικανοποιήσει κυβερνητικές επιταγές, είπε: «Θέλω να μου ζητήσουν συγγνώμη».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή. Αλλά επειδή έχουμε διαφορετικό ήθος, φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο» υποστήριξε η κ. Δούρου.

Κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου ψήφισε ο συνδυασμός «Αττική: Συμμέτοχοι στο Αύριο». Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι Γιάννης Μοίρας (ο οποίος είναι και γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων), Χριστόφορος Δανάκος και Ζαχαρίας Πελέκης, ενώ λευκό ψήφισε η Κατερίνα Αδαμοπούλου.

Λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους του συνδυασμού ο Γ. Μοίρας είπε ότι «αντί να υπάρχουν τόσα χρήματα διάσπαρτα σε δεκάδες λογαριασμούς με μηδενική -σχεδόν- απόδοση, είναι λογικό να συγκεντρωθούν σε ένα καλάθι (στο λογαριασμό της Τ.τ.Ε.) και κατόπιν, έχοντας ένα τέτοιο μεγάλο ποσό ως διαπραγματευτικό όπλο να γίνει διαγωνισμός για το μεγαλύτερο δυνατό επιτόκιο». Απαντώντας στις αιτιάσεις άλλων συνδυασμών ότι θα χρήματα θα είναι επισφαλή, παρατήρησε ότι «αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ισχύει για όλες τις τράπεζες, ειδικά όταν ιδεολογικοί συγγενείς κάποιων εκ των μελών του Π.Σ., μιλούν από τις Βρυξέλλες για λύσεις τύπου Κύπρου». Τάχθηκε επίσης κατά της τοποθέτησης όλων των διαθεσίμων αποκλειστικά σε προθεσμιακά διότι επιβάλλεται να υπάρχει ρευστότητα.

Σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς που έκαναν άλλοι συνδυασμοί ότι «τάχα υπάρχει σχέδιο για να πάνε τα χρήματα της Περιφέρειας στην Τ.τ.Ε. και να κουρευτούν», ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αττική: Συμμέτοχοι στο Αύριο» αντέτεινε ότι «οι προερχόμενοι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και βλέπουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους», ενώ για το γεγονός ότι υπέρ μίας τέτοιας εκδοχής τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Γ. Μοίρας είπε ότι κάποιοι επιλέγουν να είναι «ουρά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και ότι «στον πολιτικό κυκεώνα που ζούμε, επιτέλους οι μάσκες έπεσαν». Πρόσθεσε ακόμη αποτελεί ψέμα ότι τα λεφτά της Περιφέρειας θα πάνε σε μισθούς και συντάξεις διότι αυτά καλύπτονται από τα έσοδα του Δημοσίου και υπενθύμισε ότι «έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής της παρούσας συγκυβέρνησης για το τι θα κάνει αν βρεθεί μπροστά σε τέτοια διλήμματα». Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι απειλές και οι εκφοβισμοί περί απιστίας δεν περνάνε».

Αδ. Γεωργιάδης: Προσπαθούν να αρπάξουν τα αποθεματικά για να πληρώσουν μισθούς - συντάξεις

Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον βουλευτή της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη να έγκαλει μέσω Twitter τη Ρένα Δούρου ότι «τώρα προσπαθεί να αρπάξει όλο το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350.000.000 ευρώ) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις». «Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της Περιφέρειας, τώρα καταγγέλλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι», ήταν η απάντηση της κ. Δούρου, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Βολές ΠΑΣΟΚ κατά Ρ. Δούρου

Με βολές κατά της Ρ. Δούρου σχολίασε την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και το ΠΑΣΟΚ.

«Τα αποθεματικά της Περιφέρειας τα εξασφάλισε ο Γιάννης Σγουρός μετά από μια νοικοκυρεμένη διοίκηση και η Ρένα Δούρου τον λοιδορούσε προεκλογικά εξαπατώντας τους πολίτες. Τώρα  αντί να τα προσφέρει με έργο στους πολίτες της Αττικής όπως έκανε ο Γιάννης Σγουρός, η κ. Δούρου  τα στέλνει στο ΔΝΤ μέσω της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της.

«Προκλητικές μικροκομματικές σκοπιμότητες»

Στο μεταξύ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η περιφερειακή αρχή με αφορμή την απόφαση για τη μεταφορά κεφαλαίων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, πηγές της Περιφέρειας Αττικής κάνουν λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» από «όψιμα ανησυχούντες» για τα αποθεματικά της Περιφέρειας.

Όπως διευκρινίζουν οι εν λόγω πηγές, μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα. Στόχος της περιφερειακής αρχής, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι «να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο, με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες».

«Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας», σχολιάζουν παράγοντες της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «αλγεινή τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για "απιστία" και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή