Γρίπη των πτηνών: Νέες εστίες σε Ιαπωνία και Κίνα

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 21:35
A- A A+

Νέες εστίες της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε Ιαπωνία και Κίνα, ενώ στην Ταϊλάνδη οι ειδικοί αναμένουν εξάπλωση της νόσου, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες οργανώσεις του ΟΗΕ προειδοποιούν πως το πρόβλημα παραμένει στις δέκα χώρες τις Ασίας.

Στην Ταϊλάνδη, η κυβέρνηση θεωρεί πως ένας από τους βασικούς λόγους της εξάπλωσης της ασθένειας είναι οι κόκορες που παίρνουν μέρος σε κοκορομαχίες, οι οποίοι, αν και έχουν μολυνθεί από τον ιό, δεν θανατώνονται από τους ιδιοκτήτες τους γιατί κοστίζουν πολύ ακριβά.

Αντίθετα, το υπουργείο Γεωργίας της Ταϊλάνδης αποφάσισε να θανατώσει 36 σπάνιους μπλε φασιανούς, όταν 64 από το ίδιο κοπάδι βρέθηκαν νεκροί και από εξετάσεις προέκυψε ότι είχαν προσβληθεί από μια ηπιότερη μορφή της γρίπης των πτηνών.

Τη σοβαρότητα της κρίσης επιβεβαίωσε και ο Οργανισμος Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος συγκάλεσε στις 26 Φεβρουαρίου στην Μπανγκόκ έκτακτη σύνοδο 80 ειδικών. Σε ανακοίνωση του FAO επισημαίνεται πως μέχρι τωρα έχουν σφαγιαστεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια πουλερικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή