«Ξεσκονίζουν» τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 17:37
UPD:17:39
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει με έκτακτη τηλεδιάσκεψη η ομάδα εργασίας για το ευρώ (Euro Working Group) με θέμα τις συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα.

A- A A+

Κάτι παραπάνω από ισχυρή είναι η πιθανότητα μέχρι την Παρασκευή Αθήνα και Βρυξέλλες να έχουν καταλήξει στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου το τελικό κείμενο να τύχει διαβούλευσης στο Brussels Group και αν υπάρξει συμφωνία να ξεκινήσει η ομαλή ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα φάση λαμβάνουν χώρα συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με αντικείμενο την εξειδίκευση της λίστας μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαίωσε νωρίτερα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις επί των πολιτικών πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, ενώ οι τεχνικές συζητήσεις για τη συλλογή δεδομένων διεξάγονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτικό αξιωματούχο, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει με έκτακτη τηλεδιάσκεψη η ομάδα εργασίας για το ευρώ (Euro Working Group) με θέμα τις συζητήσεις ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα. Όπως είπε σκοπός της συνάντησης είναι να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών σε σχέση με μία σειρά ανοιχτά προς διαπραγμάτευση ζητήματα (μεταρρυθμίσεις) που βρίσκονται στο επίκεντρο ελληνικών αρχών και θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση σε σχέση με τις λύσεις που προτείνει η Αθήνα. Την είδηση επιβεβαίωσαν το Bloomberg και το Reuters.

Σχετική της προόδου των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών είναι και η εντολή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, προκειμένου να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η ελληνική πλευρά «παρουσίασε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής πλευράς».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «επιθετικής διπλωματίας», όπως την έχουν ονομάσει κυβερνητικά στελέχη, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αναχωρεί αύριο για επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αξιωματούχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη Λ.Δ της Κίνας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ιδίως στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Στο Πεκίνο ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, ενώ ο κ. Δραγασάκης με τον Κινέζο αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ma Kai, ενώ θα παραστούν και στην επίσημη τελετή έναρξης του έτους «Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή