Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Ισχυρές οι διμερείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Αφγανιστάν

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 00:24
UPD:09:49
REUTERS/YURIKO K NAKAO

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Ουάσιγκτον διατηρεί μια «απαρασάλευτη δέσμευση» στις διμερείς σχέσεις με το Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε εκ νέου τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ισχυρούς τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «διατηρεί μια απαρασάλευτη δέσμευση στη στρατηγική εταιρική και ισχυρή σχέση με το Αφγανιστάν», σημείωσε ο κ. Κάρτερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα «καρποφόρες» τις συζητήσεις που είχαν με τον Γάνι και με το ανώτατο στέλεχος της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλά Αμπντουλά, κρίνοντας ότι επιβεβαίωσαν τη «διαρκή φιλία» ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι καρποφόρες συζητήσεις αυτές δείχνουν ανάγλυφα τον διαρκή χαρακτήρα αυτής της φιλίας», είπε ο Κέρι.

Νωρίτερα εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, που αναμένεται να φθάσουν τους 352 χιλιάδες άνδρες, έως τουλάχιστον το οικονομικό έτος 2017. Η χρηματοδότηση αυτή ανέρχεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι λόγω της μεγάλης φθοράς που υφίστανται οι αφγανικές δυνάμεις βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των 352 χιλιάδων, πιθανόν στα 330 χιλιάδες στελέχη σήμερα.

REUTERS/GARY CAMERON

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ύψος της αμερικανικής χρηματοδότησης ανήλθε σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2015 και θα μειωθεί σε κατ' εκτίμηση 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2016.

Ο Αφγανός πρόεδρος εξάλλου πριν από τις συναντήσεις του με τους Κέρι και Κάρτερ εξήρε τους Αμερικανούς που πολέμησαν και όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από 13 χρόνια στη χώρα του.

Απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες και μέλη των οικογενειών στρατιωτικών στο Πεντάγωνο, ο Ασράφ Γάνι είπε ότι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τα χρήματα που δαπανήθηκαν στον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν δεν ήταν ανώφελα.

«Καθένας από εσάς άφησε μια κληρονομιά» στο Αφγανιστάν, ανέφερε, «όμως αντιλαμβάνομαι ότι το Αφγανιστάν σας σημάδεψε κι εσάς».

Απέτισε φόρο τιμής κι εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στους Αμερικανούς στρατιωτικούς, 2.215 εκ των οποίων σκοτώθηκαν και 20 χιλιάδες τραυματίστηκαν στον πόλεμο.

EURONEWS

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν την αισθητή διαφορά της ρητορικής του νυν προέδρου του Αφγανιστάν σε σχέση με αυτή του προκατόχου του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε επικρίνει επανειλημμένα τις απώλειες ζωών αμάχων από τις ενέργειες των στρατευμάτων των ΗΠΑ στον αφγανικό πόλεμο.

Ο Γάνι προσπαθεί να καθυστερήσει την απόσυρση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων. Ενδέχεται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του 2015, εκτίμησε Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη του προέδρου του Αφγανιστάν.

Ο Γάνι υπογράμμισε πάντως ότι επαφίεται στον Αμερικανό ομόλογό του να αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών των ΗΠΑ που θα παραμείνουν στο έδαφος του Αφγανιστάν την επόμενη χρονιά.

«Το ζήτημα του αριθμού (των στρατιωτικών) θα καθοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει ο Ομπάμα», ανέφερε ο Γάνι. Οι εναπομείνασες αμερικανικές μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν σήμερα αριθμούν 10 χιλιάδες στελέχη.

Ο Ασράφ Γάνι θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει έναν «σκληρό εταίρο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή