«Κακή» συμφωνία μεγάλων δυνάμεων - Ιράν φοβούνται το Ισραήλ και η Σ. Αραβία

Για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 18:01
UPD:18:20
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε πρόσθεσε ότι θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου η όποια συμφωνία να γίνει πιο αυστηρή πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Πιθανή θεωρεί η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ μια «κακή» συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ ανάλογους φόβους εκφράζει και η Σαουδική Αραβία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε πρόσθεσε ότι θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου η όποια συμφωνία να γίνει πιο αυστηρή πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας.

«Θεωρούμε ότι θα είναι μια κακή, ανεπαρκής συμφωνία», τόνισε ο κ. Στάινιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πριν συναντηθεί με Γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι. «Μοιάζει αρκετά πιθανό ότι αυτό θα συμβεί δυστυχώς», τόνισε.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ανεστάλησαν την Παρασκευή, θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι διαφωνίες σχετικά με την έρευνα των Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και η διαδικασία σταδιακής άρσης των κυρώσεων πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Μαρτίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας πλαισίου.

Το Ισραήλ, η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή η οποία είναι κοινό μυστικό ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο θεωρεί πολύ σοβαρή απειλή το ενδεχόμενο η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Φόβοι και από τη Σαουδική Αραβία

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ δήλωσε ότι δεν πρέπει να παραχωρηθούν στο Ιράν «συμφωνίες οι οποίες δεν του αξίζουν» στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1.

«Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε στο Ιράν συμφωνίες που δεν του αξίζουν», τόνισε ο πρίγκιπας Φεϊζάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος επισκέφθηκε το βασίλειο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή