ΟΗΕ: Μποϊκοτάζ από το Ισραήλ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 17:43
UPD:17:45
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος Εβιατάρ Μάνορ (φωτ. αρχείου) δεν ήταν παρών στην αίθουσα, μια ενέργεια, η οποία σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στο Συμβούλιο, θεωρείται μποϊκοτάζ.

A- A A+

To Ισραήλ απείχε από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Ισραηλινός αντιπρόσωπος Εβιατάρ Μάνορ δεν ήταν παρών στην αίθουσα, μια ενέργεια, η οποία σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στο Συμβούλιο, θεωρείται μποϊκοτάζ.

«Δεν θα προβούμε σε κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος της ισραηλινής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ επίσης απουσίαζε. Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής Κιθ Χάρπερ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με την επιτροπή ερευνών του ΟΗΕ, που συγκροτήθηκε λίγο μετά την ισραηλινή επίθεση του περασμένου καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σύρραξη των 50 ημερών στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014 στοίχισε την ζωή σε 2.140 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, καθώς και σε 73 Ισραηλινούς, κυρίως στρατιωτικούς.

Η επιτροπή αναμενόταν να παρουσιάσει τα πρώτα της συμπεράσματα εντός της ημέρας. Όμως οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέθεσαν αίτημα να αναβληθεί η παρουσίαση της έκθεσής τους για τον Ιούνιο του 2015, λόγω της παραίτησης στις αρχές Φεβρουαρίου του προέδρου της επιτροπής, του Καναδού νομικού Ουίλιαμ Σάμπας, την θέση του οποίου έθεσε υπό αμφισβήτηση το Ισραήλ που έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων».

Η σύγκρουση συμφερόντων σχετίζεται με μια νομική γνωμοδότηση κατά την οποία ο Σάμπας είχε εργαστεί το 2012 για λογαριασμού του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και δεν διστάζει να εγείρει εμπόδια στις εργασίες του, αφότου το Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται 47 χώρες, αποφάσισε το Μάρτιο του 2012 να ξεκινήσει μία έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή