Κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 17:28
UPD:20:07
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις -ειδικά στο εύρος και την «ένταση» αυτών- που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους και δανειστές, συναντάται στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στελέχη της κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα, ενώ σε ξένα ΜΜΕ, υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας στη Γερμανίδα Καγκελάριο. Σε ρεπορτάζ της DW που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) και κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, γίνεται λόγος για «ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και πληρωμών εκ μέρους φορολογικών παραβατών».

Για παράδειγμα γίνεται λόγος για αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ σύνταξη στα 62 πρόκειται να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια, για  φορολογικές αυξήσεις σε καπνό και αλκοολούχα ποτά, αλλά και για πρόθεση των φορολογικών αρχών να καλέσουν εντός των επόμενων ημερών όλους τους Έλληνες με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δήλωσε πως αν υπάρξει άμεσα μια λίστα μεταρρυθμίσεων, όπως έχει υποσχεθεί η Ελλάδα, «αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup και όχι στις κυβερνήσεις». Όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα μείνει εκτός των συζητήσεων στο Βερολίνο, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «Φυσικά, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει από το στόμα του κ. Τσίπρα ποιες είναι οι ιδέες του».

Το πρωί, με φόντο το δημοσίευμα των FT για την επιστολή Τσίπρα στις 15 Μαρτίου στην Άγκελα Μέρκελ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιούσε για το έλλειμμα ρευστότητας, το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα θα τροποποιηθεί αλλά με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στο Bloomberg TV σημείωσε πως «οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης».

Το Bloomberg σε άλλο δημοσίευμά του κάνει λόγο για «ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα» καθώς «οι πληρωμές για μισθούς στο τέλος Μαρτίου και συντάξεις αυτή την εβδομάδα θα είναι μια πρόκληση».

Την ίδια ώρα η γερμανική κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Eυρωζώνη θα αντέξει μια στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ αποκτά ξεχωριστή σημασία ιδιαίτερα για το Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο δείπνο εργασίας στις 20:00 ώρα Ελλάδας να έχουν τη δυνατότητα να «μετρήσουν» τις πρώτες αντιδράσεις στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα έχει μαζί του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή