Υεμένη: Επέμβαση των χωρών του Κόλπου ζητεί η αποπεμφθείσα κυβέρνηση

Κατά των σιιτών ανταρτών Χούδι, οι οποίοι προελαύνουν
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 16:02
UPD:16:15
REUTERS/Khaled Abdullah

Οι Χούδι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο μέχρι τον Ιανουάριο «συγκατοικούσαν» πολιτικά με την κοσμική, νόμιμη κυβέρνηση.

A- A A+

Στρατιωτική επέμβαση των αραβικών χωρών του Κόλπου κατά των φιλοϊρανών σιιτών ανταρτών Χούδι, οι οποίοι έχουν αναλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία ζήτησε ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ριγιάντ Γιασίν.

Το κάλεσμα έρχεται την ώρα που οι Χούδι, οι οποίοι στηρίζονται ανεπισήμως από το Ιράν και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, καθώς και από τις φιλοϊρανικές κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας, καταλαμβάνουν νέα εδάφη στην κατά πλειονότητα σουνιτική μουσουλμανική χώρα.

«Καταλαμβάνουν όλο και νέα εδάφη, αεροδρόμια και πόλεις, πλήττουν το Άντεν με αεροπλάνα, συλλαμβάνουν όποιον νομίζουν, απειλούν και συγκεντρώνουν δυνάμεις», τόνισε ο κ. Γιασίν στο διεθνές αραβικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, Al Jazeera.

EURONEWS

«Έχουμε τονίσει στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στον ΟΗΕ, καθώς και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, ότι πρέπει να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ πρέπει να αποτραπεί η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών τα οποία απογειώνονται από αεροδρόμια που ελέγχουν οι Χούδι», κατέληξε ο κ. Γιασίν.

Μολονότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Υεμένης παραιτήθηκαν τυπικά, υπό την πίεση των Χούδι, στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, επί της ουσίας έχουν εγκατασταθεί στο Άντεν, σημαντική πόλη - λιμάνι της χώρας, απ' όπου λειτουργούν ως οι νόμιμες αρχές της αραβικής χώρας.

Οι Χούδι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο μέχρι τον Ιανουάριο «συγκατοικούσαν» πολιτικά με την κοσμική, νόμιμη κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή