Ρωσία: Συνάντηση δεκάδων ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης στην Αγ. Πετρούπολη

Διαμαρτυρίες από αντιφασίστες και εβραϊκές οργανώσεις
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 15:05
UPD:15:20
EPA/ANATOLY MALTSEV

Μικρή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το κτήριο όπου διεξήχθη η διάσκεψη, την Κυριακή, διαλύθηκε από τη ρωσική αστυνομία.

A- A A+

Τουλάχιστον 150 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων συναντήθηκαν την Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, για να συντονίσουν τα πολιτικά «βήματά» τους.

Τη διάσκεψη φιλοξενεί το φιλικό προς το Κρεμλίνο ακροδεξιό ρωσικό κόμμα Ρόντινα (Πατρίδα), το οποίο είχε ιδρύσει ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε ο πρώην ηγέτης του φασιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), Νικ Γκρίφιν, ο Ούντο Βογκτ εκ μέρους του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD), καθώς και στελέχη από τη Χρυσή Αυγή.

Τα ακροδεξιά, φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα τα οποία έλαβαν μέρος στη διάσκεψη άσκησαν σκληρή κριτική στη Δύση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή τη διαμάχη στην Ουκρανία.

Μικρή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το κτήριο όπου διεξήχθη η διάσκεψη, την Κυριακή, διαλύθηκε από τη ρωσική αστυνομία.

EPA/ANATOLY MALTSEV

Στιγμιότυπο από το φόρουμ.

Επισήμως η εκδήλωση ονομάζεται Διεθνές Ρωσικό Συντηρητικό Φόρουμ και έχει ως στόχο την προώθηση των «παραδοσιακών αξιών» και τον συντονισμό των «εθνικά προσανατολισμένων» δυνάμεων σε Ευρώπη και Ρωσία.

Αντίπαλοι της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνουν, σύμφωνα με το BBC, ότι είναι αντιφατικό η Ρωσία να ασκεί κριτική διεθνώς στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για «ανοχή σε φασιστικά στοιχεία», τη στιγμή που σε ρωσικό έδαφος λαμβάνουν χώρα ακροδεξιές εκδηλώσεις.

Η ομοσπονδία των εβραϊκών οργανώσεων της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνάντηση των ακροδεξιών κομμάτων «σε μία από τις πόλεις οι οποίες υπέφεραν περισσότερο από τους Ναζί», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κυνισμό» λίγο πριν τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων κατά του Χίτλερ, τον Μάιο.

«Είναι σκάνδαλο για τη Ρωσία να υποδέχεται τους απογόνους του Μουσολίνι και του Χίτλερ», τόνισε, σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Νατάλια Γκερασίμοβα, η οποία διαδήλωνε έξω από τον χώρο όπου διεξαγόταν το ακροδεξιό Φόρουμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή