ΟΙ ΗΠΑ στηρίζουν τον Κόφι Ανάν στη λύση του Κυπριακού

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 08:54
A- A A+

Οι ΗΠΑ δε συμμετέχουν στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία, αλλά έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να το πράττουν την απαραίτητη διπλωματική υποστήριξη στην όλη διαδικασία με στόχο να συμβάλουν στην θετική έκβασή της, τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις καλές υπηρεσίες και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε συχνή επικοινωνία με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την όλη προσπάθεια στο υψηλότερο επίπεδο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία κ. Κλόσον θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των συνομιλιών, ενώ ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, αλλά είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να μεταβεί στην περιοχή για να ενισχύσει την προσπάθεια στο βαθμό που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, κληθείς να δηλώσει κατά πόσον οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ρόλο της Ε.Ε. στην διαδικασία, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ε.Ε. έχει να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό και επεσήμανε πως ο ρόλος αυτός περιεγράφη με σαφήνεια από τα Ηνωμώνα Εθνη στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και έτυχε περαιτέρω ανάλυσης και αποσαφήνισης στη συνέχεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή