Δέσμες προβολέων που «καθοδηγούνται» από τα μάτια του οδηγού; Αυτό που πιθανόν ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας στο Διεθνές Year of Light των Ηνωμένων Εθνών δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μηχανικοί της Opel ήδη ασχολούνται με την εξέλιξη ενός μελλοντικού συστήματος φωτισμού για το αυτοκίνητο: με την τεχνολογία παρακολούθησης ματιού, η πρωτοπόρος Opel ρίχνει φως στο μέλλον με ένα σύστημα καθοδηγούμενου φωτισμού.
Πρόκειται για μία τρίτη γενιά συστήματος προσαρμοζόμενου φωτισμού, που θα λανσαριστεί σε συνέχεια του ήδη δημοφιλούς και πολυβραβευμένου συστήματος bi-xenon AFL με τις 10 λειτουργίες φωτισμού - διαθέσιμου με τα περισσότερα μοντέλα Opel - και του LED matrix light που σύντομα θα μπει στη μαζική παραγωγή. «Εδώ και δύο χρόνια περίπου ασχολούμαστε επισταμένα με αυτή τη φιλοσοφία ελέγχου κατεύθυνσης και έντασης φωτισμού μέσω παρακολούθησης ματιού του οδηγού. Όσο περισσότερο κατανοούμε τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας, τόσο πιο εντατικά προχωράμε το κοινό μας project» δηλώνει ο Ingolf Schneider, Διευθυντής Τεχνολογίας Φωτισμού της Opel, περιγράφοντας τη μοναδική συνεργασία μεταξύ Διεθνούς Κέντρου Τεχνικής Εξέλιξης της Opel και Τεχνικού Πανεπιστημίου του Darmstadt. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός απλού συστήματος κατάλληλου για χρήση σε όχημα παραγωγής.
Σε αντίθεση με ισχυρά συστήματα του είδους που απαιτούν πέντε έως 10 κάμερες, αρχικά χρησιμοποιήθηκε μία απλή διαδικτυακή κάμερα (webcam). Εστιασμένη στο κεφάλι του οδηγού, «σάρωνε» προεξέχοντα σημεία, όπως η μύτη και τα μάτια, για την ανίχνευση κίνησης και επομένως του πεδίου ορατότητας του οδηγού. Στη συνέχεια, το σύστημα μετέφραζε τις εισερχόμενες πληροφορίες σε εντολές δεδομένων για ηλεκτρονικά ελεγχόμενους ενεργοποιητές, που ευθυγράμμιζαν άμεσα τους προβολείς του οχήματος. Αν και αυτή η τεχνική πετύχαινε αρκετά καλό έλεγχο προβολέων μέσω παρακολούθησης ματιού, ο υπολογισμός δεδομένων εξακολουθούσε να είναι χρονοβόρος και ο ρυθμός καταγραφής της διαδικτυακής κάμερας (webcam) υπερβολικά αργός για τις υψηλές απαιτήσεις των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας.
Η βελτιστοποίηση των παραμέτρων λειτουργίας της κάμερας και η προσαρμογή του αλγορίθμου παρακολούθησης ματιού έφεραν την επανάσταση. Η κάμερα εφοδιάζεται τώρα με περιφερειακούς αισθητήρες υπερύθρων και κεντρικές φωτοδιόδους μέσω των οποίων μπορεί να ‘σαρώνει’ την κίνηση των ματιών του οδηγού πάνω από 50 φορές το δευτερόλεπτο στο ημίφως και στο σκοτάδι. Με πολύ ταχύτερη επεξεργασία και μετάδοση δεδομένων, οι ενεργοποιητές των προβολέων αντιδρούν άμεσα, εκτελώντας οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις. Μόνο ένα πρόβλημα παρέμενε άλυτο. Στην πράξη, τα μάτια του οδηγού απόλυτα φυσικά και ασυναίσθητα εστιάζουν από το ένα σημείο στο άλλο. Επομένως, εάν οι προβολείς ήταν ελεύθεροι να ακολουθούν με ακρίβεια αυτή την κίνηση, η δέσμη θα κινούνταν σπασμωδικά – κάτι εξουθενωτικό για τον οδηγό και τους άλλους χρήστες των δρόμων. «Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, δημιουργήσαμε έναν προηγμένο αλγόριθμο καθυστέρησης που διασφαλίζει ομαλή κίνηση της δέσμης,» δήλωσε ο Schneider. «Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο ανιχνευτής κίνησης ματιού δεν χρειάζεται να σεταριστεί ατομικά για ένα συγκεκριμένο οδηγό. Το σύστημα λειτουργεί τέλεια με οποιονδήποτε βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ανεξαρτήτως διαστάσεων.» Ακόμα και αν ο οδηγός στιγμιαία αφαιρεθεί χάνοντας επαφή με το δρόμο, παρέχεται πάντα φωτισμός στην κατεύθυνση του ταξιδιού. Και αυτό επειδή η μεσαία σκάλα είναι προγραμματισμένη να διασφαλίζει έναν ελάχιστο βαθμό κατάλληλου φωτισμού.
Πέρα από την ενασχόληση με συστήματα φωτισμού του μέλλοντος, η Opel ήδη προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες που παρέχουν βέλτιστη ορατότητα τη νύχτα και κορυφαία οδηγική ασφάλεια στους δρόμους σήμερα. Η Opel έφερε την επανάσταση στο φωτισμό αυτοκινήτων υιοθετώντας την τρέχουσα γενιά AFL+ σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων, από τα Mokka, Cascada και Zafira Tourer μέχρι τις οικογένειες Astra και Insignia, εκπληρώνοντας για μία ακόμα φορά τη φιλοδοξία της εταιρίας να κάνει τις premium τεχνολογίες προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε συνδυασμό με την εμπρός κάμερα Opel Eye, περιλαμβάνει μέχρι 10 λειτουργίες φωτισμού με δέσμες προβολέων xenon που προσαρμόζονται αυτόματα σε μία ποικίλη γκάμα οδηγικών συνθηκών.
Ανάλογα με τις οδικές και καιρικές συνθήκες, η φωτεινή δέσμη μεταβάλλεται αυτόματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις για φωτισμό περιοχών πεζών, οδήγηση στην πόλη, σε επαρχιακούς δρόμους, στον αυτοκινητόδρομο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το AFL+ περιλαμβάνει επίσης δυναμικό φωτισμό στροφών και φώτα ημέρας με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED. Η κατεύθυνση και η ένταση της δέσμης προσαρμόζονται στη γωνία διεύθυνσης και την ταχύτητα του οχήματος. Επιπλέον, η λειτουργία υποστήριξης μεγάλης σκάλας αλλάζει σε φωτισμό μεσαίας σκάλας όποτε η κάμερα Opel Eye, που είναι ενσωματωμένη στη βάση του μεσαίου καθρέπτη, ανιχνεύσει προβολείς ή πίσω φώτα άλλων οχημάτων σε μικρή απόσταση. Ένα Light & Visibility Pack περιλαμβάνει επίσης αυτόματο φωτισμό μεσαίας σκάλας, με αναγνώριση τούνελ και αισθητήρα βροχής. Με τέτοια γκάμα λειτουργιών αυτόματου φωτισμού, το AFL+ όχι μόνο βελτιώνει την ορατότητα, αλλά μειώνει το στρες του οδηγού και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης.
Παράλληλα με την αναβάθμιση του AFL+ και την εξέλιξη της μελλοντικής γενιάς φωτισμού με παρακολούθηση ματιού, οι μηχανικοί του Διεθνούς Κέντρου Τεχνικής Εξέλιξης της Opel στο Rüsselsheim ολοκληρώνουν αυτή τη στιγμή τις τελευταίες δοκιμές έγκρισης του συστήματος φωτισμού επόμενης γενιάς για προσεχή μοντέλα Opel. Το LED matrix light προσφέρει αντιθαμβωτική λειτουργία μεγάλης σκάλας, που προσαρμόζεται αυτόματα και συνεχώς σε ποικίλες συνθήκες κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο, το LED matrix light λειτουργεί σαν AFL+ με εμπρός κάμερα Opel Eye, αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και βελτιωμένη ικανότητα προσαρμογής. Όταν ανιχνεύονται πηγές φωτός από αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, ανεξάρτητες λυχνίες LED στη σχετική ζώνη απενεργοποιούνται, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος παραμένει φωτισμένος. Αυτό το σύστημα φωτισμού της Opel κάνει τη νύχτα μέρα για τους οδηγούς χωρίς να ‘τυφλώνει’ τους άλλους χρήστες των δρόμων και θα λανσαριστεί τους επόμενους 18 μήνες.