Ο Άμπε θα γίνει ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Τον Απρίλιο
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 11:17
UPD:11:19
EPA/FRANCK ROBICHON

Η πρόσκληση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία έχει ήδη σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου από το εσωτερικό του Κογκρέσου.

A- A A+

Ο Σίνζο Άμπε θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ο οποίος θα απευθύνει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, που συναποτελούν το Κογκρέσο, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη χώρα τον Απρίλιο.

Επίκεντρο της επίσκεψης θα είναι η ενίσχυση των εμπορικών και στρατιωτικών δεσμών Ιαπωνίας - ΗΠΑ.

Η πρόσκληση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία έχει ήδη σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου από το εσωτερικό του Κογκρέσου.

Λίγοι Ιάπωνες πολιτικοί έχουν μιλήσει στο ανώτατο σώμα της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, κανείς ωστόσο δεν έχει μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, άνω και κάτω σώμα αντίστοιχα του Κογκρέσου.

Στος 8 Δεκεμβρίου 1941, κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία μετά την επίθεσή της στον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ.

Υπήρξε ωστόσο και αντίθεση σε μια τέτοια πρόσκληση, λόγω της στάσης του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης του στο θέμα των γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες των Ιαπώπων στρατιωτών στις κατακτημένες χώρες κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιαπωνική Δεξιά τείνει να μειώνει τη σημασία των εγκλημάτων πολέμου της Ιαπωνίας, ενώ στελέχη της επισκέπτονται συχνά τύμβους στη μνήμη των πεσόντων Ιαπώνων στρατιωτικών, μεταξύ αυτών και εγκληματιών πολέμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή