Κίνδυνος για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ η πολιτική κρίση

«Δεν λειτουργεί το κοινοβούλιο»
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 16:49
UPD:16:51
EPA/GEORGI LICOVSKI
A- A A+

Για συνεχή αύξηση του σκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις δημοκρατικές ικανότητες της ΠΓΔΜ και για πιθανότητα, ύστερα από έξι χρόνια, η χώρα να απωλέσει τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΠΓΔΜ, Σλοβενός ευρωβουλευτής Ίβο Βάιγκλ.

 «Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις γύρω από αυτό. Υπάρχουν πολλοί στην Ε.Ε. που πλέον αμφιβάλλουν εάν η Μακεδονία αυτή τη στιγμή συνιστά εταίρο με τον οποίο μπορούν να διαπραγματευτούν, εφόσον σε αυτό το κράτος δεν λειτουργεί το κοινοβούλιο και δεν υπάρχει κάποια βασική συμφωνία για τις προτεραιότητες της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Βάιγκλ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Vest των Σκοπίων, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ «έφαγε πόρτα» από υψηλόβαθμους διεθνείς αξιωματούχους, καθώς, όπως σημειώνει, το αίτημά του για συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απορρίφθηκε τόσο εκ μέρους των Βρυξελλών όσο και εκ μέρους του Στρασβούργου.

Στην ερώτηση της προς το γραφείο του κ. Ιβάνοφ εάν ο πρόεδρος της χώρας σχεδιάζει διεθνείς δραστηριότητες για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης και εάν στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δόθηκε η εξής απάντηση: «Οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Αυτές αναβλήθηκαν και γίνονται διεργασίες για τον ορισμό νέας ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει εμφατικά και την αναβολή της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου στη βελγική πρωτεύουσα και ματαιώθηκε.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέγεβα είχε δηλώσει τότε ότι η συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Γκρούεφσκι αναβάλλεται, λόγω της κατάστασης στην ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή