Με κατάρρευση απειλείται για μια ακόμα φορά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εν μέσω έντονων διαπληκτισμών μεταξύ των δύο χωρών για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να προσδώσει ειδικό καθεστώς στους αντάρτες που ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και να τους επιτρέψει περιορισμένη αυτοδιοίκηση – εφόσον διεξαχθούν τοπικές εκλογές σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία. Η ανακοίνωση αυτή εξόργισε τους ηγέτες των ανταρτών που έχουν διακηρύξει τις δικές τους «λαϊκές δημοκρατίες».
Από το Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε ότι κανείς από την ουκρανική πλευρά δεν είχε μεγάλες ελπίδες ότι η Ρωσία και «οι τρομοκράτες» θα σέβονταν και θα συμμορφώνονταν με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη στο Μινσκ.
«Πρώτα από όλα για να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι Ρώσοι τρομοκράτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας και να δώσουν την δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρήσει στη διεξαγωγή ειλικρινών και διαφανών εκλογών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Γιατσένιουκ στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την πλήρη εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. «Όσο η Ρωσία συνεχίζει να πυροδοτεί τη βία και την αστάθεια στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για αυτές της τις ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο μεγάλες βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά, όπως το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Εξαιτίας των συγκρούσεων, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters