Ο Γιώργος Παπανδρέου για την Παιδεία

Αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με διάλογο
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2004 13:57

A- A A+

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ευρύ διάλογο με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς του συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές, για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι στόχος είναι να περιοριστεί το άγχος των υποψηφίων, οι εξετάσεις αλλά και το άγχος για το οικονομικό κόστος των ίδιων των γονέων. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα πανεπιστημίων και θα μπορούν να μετακινούνται.

Αναφερόμενος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα αποκεντρωθούν οι σχολικές μονάδες οι οποίες θα επιλέγουν τα προγράμματα σπουδών αλλά και τα βιβλία από το εμπόριο, χωρίς όμως το κόστος τους να επιβαρύνει τους γονείς. Τόνισε ιδιαίτερα, ότι κάθε απόφοιτος λυκείου θα αποκτήσει κάρτα κατάρτισης και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα επιλέγει το είδος της κατάρτισης που επιθυμεί.

Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στις θέσεις του για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα πλαίσια του Συντάγματος και για κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Όπως είπε, θα παρέχεται σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα η δυνατότητα να δημιουργεί νέα τμήματα αλλά και να καθορίζει τις περιοχές που θα λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αξιοποίηση των πανεπιστημίων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας και του Εργασίας στους τομείς της απασχόλησης και της κατάρτισης. Τόνισε δε ότι το πρώτο μέλημα είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης δεσμεύθηκε για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και σε γυμνάσια, ενώ τόνισε ότι ο θεσμός θα επεκταθεί και στα σχολεία των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε επίσης την ίδρυση νέου τηλεοπτικού καναλιού για τους ανθρώπους της εκπαίδευσης και κάλεσε όλους τους συμπολίτες να κάνουν την επόμενη τετραετία, την τετραετία της Παιδείας και του Πολιτισμού –όπως χαρακτηριστικά είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή