Αποκλίνουσα ανταρσία, μυστική προστασία και παραμορφωμένη αμφιβολία

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 08:30
A- A A+

Επιστημονική φαντασία και κατασκοπεία με καταιγιστική δράση, μία παραμορφωμένη γυναίκα που δεν την αναγνωρίζει ο σύζυγός της, ένα ταξίδι στην «αλατισμένη» ψυχή της Γης, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, η καθημερινότητα των ανθρώπων σε έναν φαντασιακό κόσμο, η αιώνια μάχη των δύο φύλων και οι περιπέτειες ενός κοπαδιού προβάτων συνθέτουν το παζλ αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Η τριλογία της απόκλισης: Ανταρσία»

Βασισμένη σε μια από τις δημοφιλέστερες μπεστ σέλερ λογοτεχνικές σειρές των τελευταίων ετών,  την «Τριλογία της απόκλισης» της Βερόνικα Ροθ, η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Ρόμπερτ Σουέντκε αποτελεί το δεύτερο μέρος της αντίστοιχης σειράς ταινιών. Με τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Κέιτ Γουίνσλετ, την - υποψήφια για Όσκαρ - Ναόμι Γουότς και τους Σέιλιν Γούντλι, Τεό Τζέιμς, Οκτάβια Σπένσερ, Μάιλς Τέλερ, Ζόι Κράβιτζ, Τζέι Κόρτνι και Άνσελ Έλγκορτ, η ηρωίδα της τριλογίας, αυτήν τη φορά, καλείται να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς της δαίμονες και να συνεχίσει να μάχεται ενάντια στην ισχυρή συμμαχία, που απειλεί να καταστρέψει τη ζωή της.

«Ο άνθρωπος του Νοέμβρη»

Με φόντο τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας, ο Ρότζερ Ντόναλτσον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ, «There are no spies», από τη δημοφιλή σειρά βιβλίων «November man», δημιουργώντας ένα σύγχρονο κατασκοπικό θρίλερ. Ο Πιρς Μπρόσναν, με τους Όλγα Κιριλένκο, Λουκ Μπρέισι, Λαζάρ Ριστόβσκι και Μπιλ Σμίτροβιτς να τον πλαισιώνουν, υποδύεται έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και άρτια εκπαιδευμένο πρώην μυστικό πράκτορα της CIA, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και ζει πλέον μια ήσυχη ζωή. Μια πολύ προσωπική αποστολή τον αναγκάζει να αναλάβει τα παλιά του καθήκοντα, για να προστατεύσει μια πολύτιμη μάρτυρα, που μπορεί να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών.

«Το τραγούδι του φοίνικα»

Το γερμανικό δράμα του Κρίστιαν Πέτζολντ βασίζεται στο μυθιστόρημα του Hubert Monteilhet, «Le retour des cendres». Οι Νίνα Χος, Ρόναλντ Ζέρφελντ και Νίνα Κούντζεντορφ μάς μεταφέρουν στο 1945, όπου μια επιζήσασα του Άουσβιτς, βαριά τραυματισμένη και με παραμορφωμένο πρόσωπο, επιστρέφει στο Βερολίνο, για να βρει τον σύζυγό της. Όμως, εκείνος τη θεωρούσε νεκρή και, όταν τη βλέπει, δεν πιστεύει πως είναι αυτή.

«Το αλάτι της Γης»

Σαν μια σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, το ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο απέσπασε το ειδικό βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Η ταινία επιχειρεί ένα ταξίδι στο ανθρώπινο τοπίο και την ψυχή της φύσης, μέσα από τον φακό του φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος, τα τελευταία 40 χρόνια, ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους, καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας.

Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη, αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη, πιστεύοντας πως οι άνθρωποι, παντού διαφορετικοί και, όμως, ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της Γης».

«Σον το προβατάκι: Η ταινία»

«Η ταινία έχει να κάνει με το να μάθουμε να εκτιμάμε αυτό που έχουμε χάσει ή αυτό που έχουμε» εξηγεί ο σεναριογράφος Ρίτσαρντ Στάρζακ, ο οποίος συνυπογράφει και τη σκηνοθεσία με τον Μαρκ Μπάρτον, στην ταινία κινουμένων σχεδίων, που στηρίζεται σε τηλεοπτική σειρά και παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός προβάτου και του κοπαδιού του, τα οποία μπλέκουν σε περιπέτειες, καθώς αναγκάζονται να φύγουν από την εξοχή και να πάνε στη μεγαλούπολη, για να βρουν το χαμένο αφεντικό τους.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΑΤΟΥΡΟΥ
«Amore mio»

Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών στην Ιταλία διασκευάζεται από τον Χρήστο Δήμα, ο οποίος συνθέτει μια κωμωδία, που καταπιάνεται με τον αιώνιο πόλεμο των δύο φύλων. Οι Φάνης Μουρατίδης, Ναταλία Τσαλίκη, Πάνος Μουζουράκης, Αθηνά Οικονομάκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Ιωάννα Πηλιχού, Αλέξανδρος Γιάννου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και Ελίνα Μάλαμα ξετυλίγουν τέσσερις πολύ πικάντικες ερωτικές ιστορίες.

«Η αρχαιολόγος»

Το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη είναι μια ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου - Μεντεσίδη να σώσει ό,τι μπορεί από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια, πριν χαθούν για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία.

«Ημέρες έκλειψης»

Ο ηγέτης της «πνευματικής» πρωτοπορίας του σοβιετικού σινεμά, Αλεξάντερ Σοκούροφ, μετέφερε στο κινηματογράφο, το 1988, το βιβλίο «Δισεκατομμύρια χρόνια πριν από το τέλος του κόσμου» των Μπορίς και Αντρέι Στρουγκάτσκι, δημιουργώντας ένα σκανδαλώδες δράμα, που αποτελούσε την αρχή μιας τριλογίας. Σε συνδυασμό με τα επόμενα μέρη της, τον «Δεύτερο κύκλο» του 1990 και την «Πέτρα» του 1992, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να καταγράψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε μια φαντασιακή κοινωνία.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς