Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά τουρίστες, έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση σε μουσείο κοντά στο κοινοβούλιο της Τυνησίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Δύο εκ των δραστών της επίθεσης φέρονται «ταμπουρωμένοι» και περικυκλωμένοι στο μουσείο Μπαρντό, ενώ πιθανολογείται ότι κρατούν και ομήρους, πιθανότατα επίσης τουρίστες, μεταξύ αυτών και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών.
Τα δύο κτήρια, κοινοβούλιο και μουσείο, βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.
Την ώρα της επίθεσης, στην Εθνοσυνέλευση συζητείτο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της δημοκρατίας.
Το κοινοβούλιο έχει ήδη εκκενωθεί.
«Δύο ή περισσότεροι με Καλάσνικοφ»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Άλι Αρούι, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δύο ή περισσότεροι τρομοκράτες, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ» εξαπέλυσαν επίθεση στο μουσείο Μπάρντο. «Υπάρχουν οκτώ θύματα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «επτά αλλοδαπούς» και έναν Τυνήσιο.
Την ώρα της επίθεσης, μέσα στο μουσείο βρίσκονταν περίπου 100 τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως. Ο κ. Αρούι δεν επιβεβαίωσε εάν οι δράστες κρατούν ομήρους στο κτήριο, είπε όμως ότι «υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ακόμη τουρίστες μέσα στο μουσείο».
Η περιοχή έχει αποκλειστεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν ήδη μπει μέσα στο κτήριο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το μουσείο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Μόεζ Σινάουι. Ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας.
Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην Τυνησία. Περίπου 60 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.