Μία νέα τεχνολογία μεμβρανών από νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) μπορεί να μειώσει το κόστος της αφαλάτωσης, η οποία στο μέλλον ενδεχομένως να είναι απαραίτητη για την παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη νερό από αφαλατώσεις, κυρίως στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν πως σε μία δεκαετία το 14 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίζει την έλλειψη φρέσκου νερού με αυτή τη μέθοδο.
Ωστόσο μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Malaya στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας υποστηρίζει πως οι μεμβράνες CNT μπορούν να αποτελέσουν την φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση αφαλάτωσης και καθαρισμού του νερού.
Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι μικροσκοπικοί εξαγωνικοί σωλήνες που κατασκευάζονται από τυλιγμένα φύλλα γραφενίου, σύμφωνα με τον Ρασέλ Ντας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Οι νανοσωλήνες απαιτούν ελάχιστη ενέργεια και μπορούν να σχεδιαστούν για να απορρίπτουν ή να αφαιρούν όχι μόνο το αλάτι αλλά και κοινούς ρύπους», δήλωσε ο Ντας.
Οι σύγχρονες μέθοδοι για την αφαλάτωση του νερού, όπως η αντίστροφη ώσμωση, η απόσταξη υπό κενό, ή ένα συνδυασμός των δύο, έχουν πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο σημαίνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.
DESALINATION
«Λόγω των καταπληκτικών χημικών και φυσικών ιδιοτήτων τους, οι μεμβράνες επιτρέπουν το πέρασμα του νερού μέσω των πόρων τους, αλλά απορρίπτουν τα περισσότερα άλατα, ιόντα, και ρύπους, δίνοντάς μας καθαρισμένο νερό, ίσως στην καλύτερη μορφή του», δήλωσε ο Ιακούμπ Αλί, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
«Αυτό που κάνει ιδιαίτερες τις μεμβράνες CNT είναι ότι έχουν κυτταροτοξικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεμβράνες εξουδετερώνουν φυσικά τα μικρόβια με αποτέλεσμα να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και με μεγαλύτερο χρόνο ζωής», πρόσθεσε ο Αλί ο οποίος όμως αναφέρει πως προτού οι μεμβράνες παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους.