Ισραήλ: Μεγάλη η συμμετοχή των Αράβων Ισραηλινών στις εκλογές

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 17:59
UPD:18:08
REUTERS/NIR ELIAS

Προετοιμασίες για τις ισραηλινές εκλογές.

A- A A+

Οι Άραβες Ισραηλινοί φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση των ηγετών τους να προσέλθουν για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να βάλουν τέλος στην εξαετή δεξιά διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επέσειε μέχρι την τελευταία στιγμή τον «κίνδυνο» της αραβικής ψήφου.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τους Άραβες» που αποτελούν πάνω από το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, δήλωσε ο δικηγόρος Αϊμάν Όντεχ, επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου των αραβοϊσραηλινών κομμάτων, μιλώντας από το σπίτι του στη Χάιφα.

«Σήμερα απαντάμε στον ρατσισμό και σε αυτούς που θέλουν να αποκλείσουν τους Άραβες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αντιαραβικές δηλώσεις πολλών δεξιών πολιτικών.

Με το ψηφοδέλτιο του κ. Όντεχ είναι υποψήφιοι για μια θέση στην Κνεσέτ Άραβες, αλλά και Εβραίοι κομμουνιστές, εθνικιστές, ακόμη και ισλαμιστές.

Ο κ. Νετανιάχου, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση σε αυτές τις εκλογές που τις προκάλεσε ο ίδιος, διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό, απάντησε αναρτώντας στη σελίδα του στο Facebook βίντεο, μολονότι η προεκλογική εκστρατεία επισήμως έχει ολοκληρωθεί από το βράδυ της Δευτέρας: «Η εξουσία της Δεξιάς κινδυνεύει. Οι Άραβες ψηφοφόροι πηγαίνουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα», δηλώνει σε αυτό το βίντεο όπου εμφανίζεται καθισμένος μπροστά από έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής. «Οι αριστερές οργανώσεις τους μεταφέρουν με λεωφορεία. Δεν έχουμε παρά μόνο εσάς: πηγαίνετε να ψηφίσετε, συνοδεύστε τους φίλους σας, την οικογένειά σας, ψηφίστε το Λικούντ για να αναστρέψουμε την απόσταση από τους Εργατικούς», το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις μαζί με τους κεντρώους συμμάχους του, πρόσθεσε.

EURONEWS

Στη Χάιφα πάντως πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι ψηφίζουν «για την αλλαγή». Ένας 73χρονος Εβραίος διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ουρά έξω από εκλογικό τμήμα.

Στην πόλη Σάφα Άμαρ ο Άχμεντ Χάμντι, ένας υποψήφιος του αραβικού ψηφοδελτίου, υποστήριξε ότι η συμμετοχή γύρω στις 16:00 ανερχόταν στο 27% όμως «κατά παράδοση, οι ψηφοφόροι συρρέουν πιο αργά" στα εκλογικά τμήματα. "Σήμερα θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η ιστορική ένωση των αραβικών ισραηλινών κομμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της συμμετοχής των Αράβων στην εκλογική διαδικασία. Κατά παράδοση, η αποχή των Αράβων από τις εκλογές ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή