Τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πρέσβειρα» της Επιτροπής αναλαμβάνει η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι η πρώτη που είχε καταθέσει στην Βουλή, ως βουλευτής τότε, την πρόταση να συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.
Την ευθύνη για την Επιτροπή και τον ρόλο του διεθνούς συντονιστή θα έχει ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν, ο οποίος είναι ειδικός στον έλεγχο επί του χρέους χωρών.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για τις αρχές Απριλίου ενώ τον Ιούνιο, τα πρώτα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο για το χρέος.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα αντιστοιχηθούν τα δάνεια που έλαβε η χώρα στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους συνήφθησαν και θα ελεγχθεί ποιο μέρος εξανεμίστηκε ερήμην του λαού, ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποπληρωθεί. «Η απλουστευτική αφήγηση ότι οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν, παραγνωρίζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ο Ερ. Τουσέν ανέφερε ότι η έρευνά του θα επεκταθεί και πιο πίσω από το 2010 και επεσήμανε πως η Επιτροπή σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει και θα αναλύσει τις συμβάσεις της περιόδου και πριν το 2010 (εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες, SIEMENS κ.α.) που συνέβαλαν στην αύξηση του χρέους.
Ερωτηθείσα η κ. Κωνσταντοπούλου διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στη Βουλή και την κυβέρνηση επειδή η εξεταστική για το μνημόνιο, που πιθανότατα θα κατατεθεί εντός της εβδομάδος, ξεκινά από το 2010 και μετά, ενώ η έρευνα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου θα περιλαμβάνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση της Προέδρου της Βουλής, καθώς αξιοποιεί την ευχέρεια που της παρέχει το άρθρο 49 του Κανονισμού που ορίζει ότι δεν χρειάζεται απόφαση της Βουλής για τη σύσταση επιτροπών.
Επικρίσεις από το ΚΚΕ
Η εξαγγελία της Προέδρου της Βουλής για τη «Συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους», χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων, εκτός από αυθαίρετη μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του, σχολίασε ξ Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Μάλιστα, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βουλής για παιχνίδια αποπροσανατολισμού, ζητεί να έρθει «άμεσα στη Βουλή η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».
ΠΑΣΟΚ: Νέο τηλεοπτικό show της κ. Προέδρου
«Μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματα της η χώρα απέκτησε ένα νέο, την κ. Πρόεδρο της Βουλής» σχολίασε δηκτικά το ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κ. Προέδρου αφορούσε σήμερα την «επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους».
«Με "πρέσβειρα" και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά. Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΑΡ: Άκαιρη η σύσταση της Επιτροπής
Λαθεμένη και άκαιρη χαρακτηρίζει σε σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ τη συγκρότηση της Επιτροπής Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους.
«Η ανακίνηση του ζητήματος του Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους από την πρόεδρο της Βουλής, με τη σύσταση Επιτροπής, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εταίρους - δανειστές είναι λαθεμένη και άκαιρη, όταν μάλιστα η κυβέρνηση μεταθέτει, τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο, τη συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος» επισημαίνει σε σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ.
newsroom naftemporiki.gr