Κάμερον: Πολύ μικρή η πιθανότητα δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. μέσα στο 2015

Όπως ζητεί το δεξιό αντιευρωπαϊκό UKIP
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 12:52
UPD:12:53
REUTERS/LUKE MACGREGOR
A- A A+

Πολύ μικρή χαρακτήρισε την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το δημοψήφισμα αποτελεί δέσμευση του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, εάν κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, ενώ η διεξαγωγή του έχει προσδιοριστεί, σε αυτή την περίπτωση, το αργότερο μέχρι το 2017.

Ο κ. Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ενωμένη Ευρώπη σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος που έχει ωθήσει κάποιους ψηφοφόρους των κεντροδεξιών Συντηρητικών προς το δεξιό, λαϊκιστικό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με τον κ. Κάμερον προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ωστόσο, ο κ. Φάρατζ έχει ξεκαθαρίσει ότι το τίμημα για μία τέτοια συμφωνία θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ITV «Good Morning Britain», ο κ. Κάμερον φάνηκε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Όσο νωρίτερα γίνει η διαπραγμάτευση για την Ε.Ε., τόσο το καλύτερο, αλλά, ειλικρινά, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό εντός του 2015, μετά τις εκλογές του Μαϊου, είναι εξαιρετικά μικρές», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία πριν από τις εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή