Α. Αλαβάνος για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2004 14:19
A- A A+

«Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν λαμβάνονται υπ' όψη κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Solbes Mira, αρμόδιος για νομισματικά και δημοσιονομικά θέματα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνου.

Έτσι ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για «να καλύψει τρέχουσες δαπάνες του δημοσίου» δεν μπορούν να υπολογιστούν για τη μείωση του ελλείμματος, επομένως «το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από ότι έχει εμφανίσει η κυβέρνηση».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Solbes (της 13ης Φεβρουαρίου 2004) έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο των διαδικασιών δημοσιονομικής εποπτείας της Κοινότητας, οι εθνικοί λογαριασμοί – συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου ελλείμματος ή πλεονάσματος – πρέπει να καταρτίζονται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών (EΣΟΛ95).

Σύμφωνα με τους λογιστικούς κανόνες του ΕΣΟΛ95, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις – συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις – είναι χρηματοπιστωτικά έσοδα (βλ. ΕΣΟΛ95 παράγραφοι 4.165(ζ) και 5.86). Συνεπώς, τα έσοδα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος ή του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια κυβέρνηση χώρας της ΕΕ αποφασίζει να αυξήσει τις δαπάνες, και χρηματοδοτεί τις δαπάνες αυτές με ιδιωτικοποιήσεις, το έλλειμμά της θα αυξάνεται.

Δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος που λαμβάνεται υπόψη για τη διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας ορίζεται ως ακαθάριστο μέγεθος - δηλαδή χωρίς συμψηφισμό των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης όπως οι μετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις-, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε μείωση του επιπέδου του δημοσίου χρέους στο μέτρο που μειώνονται τα χρέη που έχει εκδώσει το κράτος ή παρέχεται στο κράτος η δυνατότητα εξόφλησης του χρέους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή